Annons

Pastorat överklagar maskinhall

Inte oväntat överklagar kyrkorådet i Alstads pastorat bygglovet för den stora maskinhall som ett lantbrukarpar anlagt mellan kyrkan och kyrkogården i Västra Alstad.
Trelleborg • Publicerad 21 oktober 2003

Byggnadsnämnden i Trelleborg tog nyligen på eget initiativ upp en bygglovsprövan för den redan byggda hallen, som uppförts på icke detaljplanelagd mark. Bygglovet gavs, men som en följd av detta blev det också möjligt för missnöjda att överklaga. Kyrkorådet har tidigare luftat sitt missnöje över hallens placering, och man har inte precis sett det som någon förmildrande omständighet att hallen har ett "katedralliknande format". Kyrkofullmäktiges ordförande Karin Blomdell och kyrkorådets ordförande Bo Andersson skriver i sin överklagan att de är angelägna om att länsstyrelsen prövar ärendet. Detta inte minst för att man menar att det finns flera unika byggnads- och kulturmiljöer i församlingen, och man vill undvika liknande byggnationer i framtiden. Maskinhallen splittrar den visuella kontakten mellan kyrkogårdarna och ser ut som om den lagts mitt i kyrkogården, anför Andersson och Blomdell. "Vi är mycket bekymrade över anhörigas reaktion, när de kommer för en stunds stilla kontemplation på en kyrkogård som så totalt domineras av maskinhallen", skriver pastoratets representanter, som starkt ifrågasätter hur man kunnat få uppföra byggnaden i en så känslig miljö utan något som helst samråd med kyrkoråd, grannar eller byggnadsnämnd. Dessutom undrar man om ingen arkeologisk utgrävning föregick hallbygget, som i sig ter sig "oacceptabelt" från pastoratets synvinkel.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons