Annons

Passansökningar flyttar till Malmö

I en månad till går det att beställa pass på polisen i Trelleborg. Sedan är det dags för de nya passen och utrustningen som krävs får inte plats i det provisoriska polishuset.
Trelleborg • Publicerad 31 augusti 2005

Det är bara passhanteringen som flyttar till Malmö eller Ystad.

– När ska ni flytta till Malmö? När ska ni flytta till Ystad? Folk frågar hela tiden men vi ska inte flytta, säger Barbro Almhov på polisen. Vi får bara inte plats med utrustningen.

Annons

Från och med den 1 oktober kommer nya pass, men de gamla fortsätter gälla den period som står i dem. De nya passen ska innehålla ytterligare information om innehavaren och alla passfoton ska tas i en speciell passmaskin som ska rymma en rullstol.

– Tills vi får det nya polishuset så kan vi inte hantera passansökningarna, säger Barbro Jönsson. Och med polishuset händer ingenting.

De pass som söks senast den 30 september gäller i tio år till och till ett lägre pris än de nya. Ett nytt pass som gäller i fem år kommer att kosta 400 kronor inklusive foto. Ett provisoriskt pass kommer att kosta 980 kronor. I dag kostar ett pass 270 kronor och gäller i tio år för vuxna.

– Ansökan om det nya passet kommer att ta 10 - 15 minuter, säger Barbro Almhov. I dag tar det tre minuter.

Tills ett nytt polishus står klart i Trelleborg kan man ansöka om pass i Malmö, Lund, Landskrona, Eslöv, Helsingborg, Ängelholm, Hässleholm, Kristianstad och Ystad.

Den senaste tiden har det varit en anhopning av passansökningar i Trelleborg. I april kom 478 ansökningar varav 11 gällde provisoriskt pass, i maj 668 ansökningar varav 11 provisoriskt pass, i juni 631 varav 22 provisoriska, i juli 588 varav 33 provisoriska och i augusti 588 passansökningar varav 21 gällde provisoriska pass.

– Allt annat kommer att vara som vanligt, säger Barbro Jönsson. Polisen kommer att vara kvar i Trelleborg. Folk tror att receptionen stängs men den kommer att vara öppen som vanligt med de vanliga tiderna.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons