Annons

Partilokal kan strida mot avtal

ABF kan ha brutit mot avtalet man har med kommunen om Garvargården, när man låtit Socialdemokraterna ha sin partilokal i huset. Både ABF och Socialdemokraterna använder det kommunägda huset utan att betala någon hyra.
Trelleborg • Publicerad 27 april 2009
Genom ABF:s avtal med kommunen har Socialdemokraterna sedan 2002 utan hyreskostnader haft en partiexpedition på Garvaregården. Men att använda lokalen till partiverksamhet kan strida mot avtalet som ABF tecknade med kommunen 1981. Foto: Claes Nyberg
Genom ABF:s avtal med kommunen har Socialdemokraterna sedan 2002 utan hyreskostnader haft en partiexpedition på Garvaregården. Men att använda lokalen till partiverksamhet kan strida mot avtalet som ABF tecknade med kommunen 1981. Foto: Claes NybergFoto: 

ABF har sedan början av 1980-talet ett nyttjanderättsavtal med kommunen om delar av Garvaregården. I avtalet regleras bland annat att lokalerna ska användas till arkiv och att vissa delar ska vara öppna för olika kulturaktiviteter.

2002 gjordes ett tillägg till avtalet. Det innebar att ABF lämnade Garvaregårdens tredje våning och istället tog över lokaler på bottenvåningen där turistbyrån tidigare huserat. ABF lät i sin tur den socialdemokratiska arbetarkommunen använda den 50 kvadratmeter stora lokalen. Där har partiet i dag sin partiexpedition. Frågan är om expeditionen lever upp till det som i avtalet kallas arkiv och kulturaktiviteter.

Annons

– Jag kan förstå ifrågasättandet av avtalet när det gäller arbetarkommunens lokaler. Men jag kan inte se att vi brutit mot avtalet, säger Lars-Olof Åberg, ombudsman på ABF.

ABF betalar ingen hyra till kommunen för Garvaregården. Istället ansvarar bildningsförbundet för att ta hand om bokning och bemanning av utställningslokalen.

– Detta har kommunen stor nytta av. Dels har vi arkivet som vi bemannar och som är till för medborgarna. Och dels bemannar vi utställningsverksamheten som är öppen för andra föreningar, säger Lars-Olof Åberg.

Inte heller arbetarkommunen betalar något för sin lokal i huset.

– Vi har upplåtit lokalen till en medlemsförening, det vill säga partiet. Jag kan förstå att det väcker känslor men i sig är det inget konstigt, säger Åberg.

Sten Björk är arbetarkommunens ordförande.

– Det har varit ett förmånligt avtal för oss som vi varit glada för. Man kanske kan ifrågasätta om det varit en favör för vår del, säger Sten Björk.

ABF:s avtal om Garvaregården kom upp till diskussion under vårens budgetarbete. Enligt kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) ligger frågan hos fastighetsnämnden.

– Nu hoppas jag verkligen att man från fastighetsnämndens sida säger upp avtalet, säger Ulf Bingsgård.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons