"Pärlan" ska frälsa de äldre från olycka

Nu får Trelleborgs seniorer hjälp med att säkra sina hem från bränder och fallolyckor, och samtidigt får de nöjet av en pratstund med en äkta brandman.
Trelleborg • Publicerad 11 oktober 2005

Varje år vårdas nästan 50000 äldre människor i landet på sjukhus till följd av olyckor. I Trelleborg har därför socialförvaltningens vård och omsorgsenhet och räddningstjänsten tillsammans tagit fram en plan för att förebygga olyckor i hemmet.

Alla som är 75 år eller äldre kommer att få ett brev med en förfrågan om de vill ha hjälp med säkerheten i sina hem. Tjänsten är helt gratis.

Eftersom förfrågan ska skickas till 1100 invånare förstår man att alla inte kan tillfrågas på samma gång.

– Jag skickar ut till 50 åt gången. Sedan ringer jag upp och frågar om de vill att jag ska kolla brandsäkerheten och risken för fallolyckor i deras hem, säger Jan "Pärlan" Persson, som har 30 år som brandman och ambulanssjukvårdare bakom sig och nu jobbar halvtid med att göra hemmen säkrare för de äldre.

– Jag har hunnit ringa 30 personer och alla har varit positiva till att jag ska komma och besiktiga, säger Jan Persson.

Under besiktningen kontrollerar Jan Persson till exempel om det finns en fungerande brandvarnare, om det finns halkskydd under mattor och i badkar eller dusch, om fläktfiltret är rengjort, och om det finns lömska mattkanter eller sladdar som ligger lösa. Under besöket sätter han även upp en lista med viktiga telefonnummer, till brandkår, ambulans och polis.

– Jag räknar med att besöka tre personer om dagen. Det tar cirka en timme, och så snackar vi lite skit också. Så det är lite socialt arbete dessutom, säger Jan Persson.

Christel Thunell

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.