Annons

Parkfåglarna nackas

I höstas upptäckte parkförvaltningen att fågelflockarna i Stadsparken hade vuxit sig ovanligt stora. Sedan dess har runt 150 fåglar skänkts bort eller nackats.
Trelleborg • Publicerad 20 april 2005
På sista tiden har fåglarna blivit allt mer sällsynta i Stadsparken. Bild: Tomas Nyberg
På sista tiden har fåglarna blivit allt mer sällsynta i Stadsparken. Bild: Tomas NybergFoto: 

Fåglarna i Stadsparken har det bra. Kanske lite för bra ansåg parkförvaltningen redan i höstas. Då märkte man att de vuxit till antalet på kort tid.

– De har förökat sig enormt, säger parkchef Göran Larsson.

Annons

Under många år har det varit cirka 25 fåglar i parken. Men i höstas hade de vuxit till runt 200 stycken. För många, ansåg parkförvaltningen. Och många trelleborgare höll med. Klagomål i massor har inkommit till förvaltningen. Både från boende runt parken som störs av kacklande höns och från bussresenärer som tycker att Trelleborgs övre har blivit alltför smutsigt.

– Folk tycker att det blir äckligt när de smutsar ner överallt. De går också in i butiker och stör, menar Göran Larsson.

Att de besöker affärer beror visserligen till viss del på att personalen själva har börjat mata dem. Att de frigående fåglarna är ett gemytligt inslag i Trelleborg håller parkchefen med om. De nyfikna hönsen är väldigt populära hos trelleborgarna och kända även utanför kommunen.

– Men det måste ligga på en nivå där de inte stör för mycket. Det är hönsen och påfåglarna som irriterar mest. Under samma tid har gräsänderna också blivit fler. Men de håller sig vid dammen och springer inte runt hela stan, menar han. Den främsta anledningen till att fåglarna blev så många var att förökningen har varit intensiv. Men det finns även andra orsaker.

– Jag vet att en del personer har släppt sina egna höns i parken när de inte vill ha dem hemma längre, menar Göran Larsson.

För att komma tillrätta med detta har förvaltningen gjort sig av med cirka 150 fåglar, främst höns.

– Vi började i höstas och har gjort olika utryckningar sedan dess. Vi har skänkt bort många fåglar men även fått nacka en del, berättar han.

Nu hoppas han att fåglarna inte ska fortsätta att föröka sig i samma omfattning.

– Jag har aldrig varit med om att de ha blivit så många förut. Nu får vi hålla efter dem och plocka ägg så att de inte blir för många igen.

En av många trelleborgare som har märkt att höns har försvunnit från Stadsparken är Lars Höggren. Han är upprörd över parkförvaltningens agerande. – Om folk tycker att Trelleborgs övre är smutsigt är det väl bättre om det städas oftare där. Vad gör lite hönsskit?, undrar han.

Annons

Lars Höggren är tveksam till att hönsen har skänkts bort utan tror mer på att det har blivit nackade.

– Det är så fegt att göra så. Man borde dessutom gjort ett urval och behållit de vackraste fåglarna, menar han.

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons