Annons

Parker orsakar konflikt

Trelleborgs parker växer sig vilda trots att budgeten överskridits de senaste fem åren. Nu drar kommunen åt svångremmen och tekniska nämndens ordförande Eric Samuelsson (M) riktar skarp kritik mot sin egen parkavdelning.
Trelleborg • Publicerad 30 juli 2009
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Parkerna i Trelleborg växer sig vilda. Men kommunerna har inte råd att hålla efter växtligheten. På bilden tar Solvig Stjärnqvist en promenad i vegetationen.
Parkerna i Trelleborg växer sig vilda. Men kommunerna har inte råd att hålla efter växtligheten. På bilden tar Solvig Stjärnqvist en promenad i vegetationen.Foto: 

TRELLEBORG. Trelleborg är känt för sina palmer och vackra blomsterrabatter som välkomnar besökare från både Sverige och kontinenten. Men kommunens stränga budget har den senaste tiden inneburit knappa resurser och färre anställda för parkförvaltningen att sköta växtligheten i staden. Detta har lett till att stadens ytterområden tillåtits växa fritt.

Göran Larsson, chef för parkavdelningen i kommunen, menar att politikernas ambitioner är större än vad förvaltningen mäktar med, och det som syns nu är resultatet av kommunens budget.

Annons

– Det gör ont i hjärtat att se stadens parker förfalla på det här sättet. Men området vi sköter har vuxit rejält det senaste året och politikerna har bestämt att växtligheten inne i staden är en symbol för staden och bör därför prioriteras. Men det är beslut som är tagna på politisk nivå, vi gör vad vi kan med dem verktyg vi har till vårt förfogande, säger Göran Larsson.

Eric Samuelsson (M), ordförande i tekniska nämnden, är besviken över hur illa skött stadens parker är och menar att arbetet skulle kunna vara mer effektivt.

– Vi är missnöjda med hur skötseln går till. Vart tar pengarna vägen? Det är frågan vi ställer oss. Folk hör av sig och klagar över hur det ser ut i parkerna och tvingas i vissa fall att själva ta tag i saken. Och så ska det inte behöva vara.

Parkavdelningens budget för i år är cirka två miljoner mindre än i fjol. Resultatet av detta, menar Göran Larsson, är att det inte går att hålla den höga standarden trelleborgarna förväntar sig av stadens parker.

– Den budget vi har idag bestämdes långt innan finanskrisen slog till. Och med tanke på hur staden har växt det senaste året hade vi överskridit budgeten även om vi haft två miljoner extra att röra oss med. Dessutom är vi nu 28 man färre att sköta jobbet, och då blir det så här, säger han.

– Vi vill att Trelleborg ska vara en vacker stad men om politikerna tror att vi kan jobba utan folk, då är de helt fel ute, säger Göran Larsson.

För Eric Samuelsson är det hög tid att något görs åt de övervuxna parkerna.

– I den närmaste framtiden kommer vi tränga djupare i förvaltningens arbete och försöka få kläm på hur pengarna används. Förvaltningen har överskridit budgeten de senaste fem åren. Det håller inte längre. Arbetet måste bli mer effektivt, 15 miljoner i budget är trots allt förskräckligt mycket pengar, säger Eric Samuelsson.

Lucas Dietrichson
KRISTOFFER TÖRNMALM
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons