Annons

Parken kan bryta mot konkurrenslagstiftning

Kommunens uthyrning av Parken för externa möten och konferenser kan bryta mot konkurrenslagen. Om uthyrningen förbjuds kan inte Parken vara kvar i nuvarande form.
Trelleborg • Publicerad 3 mars 2012
Arkivbild från Parken, när Vocal 6 spelar.
Arkivbild från Parken, när Vocal 6 spelar.Foto: Lars Thulin

– Vi måste ha externa intäkter, annars kan vi inte betala vår hyra, säger Jörgen Flink, kulturchef i Trelleborgs kommun.

Det är en skärpning av konkurrenslagen som gjort att kommunens nämnder fått i uppdrag att se över sin verksamhet. Nämnderna har fått utreda ifall det finns någon verksamhet som konkurrerar med den privata marknaden.

Annons

Parken kan vara en sådan, konstaterar kulturnämnden.

– Den externa uthyrningen står för 78 procent av Parkens intäkter, så det är klart att den verksamheten kan vara intressant att titta på ur ett konkurrensperspektiv, säger Jörgen Flink.

De flesta gånger som Parken är uthyrd så sker det till föreningar. Av 335 arrangemang som hölls i Parken under 2011 ordnades 201 av föreningar. Kommunen själv hade 86 arrangemang och resten, 48 stycken, hölls av privatpersoner eller företag.

Många använder sig av Parken just för de stora utrymmenas skull, och det kan vara just det som räddar Parkens uthyrningsverksamhet från att bli klassad som osund konkurrens.

– Lokalerna, och särskilt rotundan, är unika. Det finns ingen annan som hyr ut en lokal som rotundan, säger Jörgen Flink.

Kulturnämnden skickar nu utredningen vidare till kommunstyrelsen som ska bedöma ifall man ska vidta några åtgärder. Om Parkens uthyrningsverksamhet skulle klassas som osund konkurrens och måste upphöra ser framtiden bister ut. I utredningen skriver Jörgen Flink att den enda åtgärd som då är möjlig är att lägga ner hela verksamheten, eller att tillföra andra pengar så att man kan fortsätta driva den del av Parken som inte hyrs ut.

– Som läget är nu kan vi inte driva Parken utan de intäkterna. Och det är en populär lokal för många föreningar, säger Jörgen Flink.

Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons