Annons

Paret överklagar förbud att elda hemma

Paret i Trelleborg som förbjudits att elda hemma i sin kakelugn överklagar nu till länsstyrelsen. Motiveringen till förbudet är att röken stör grannen.
Trelleborg • Publicerad 20 april 2009
Foto: Scanpix
Foto: ScanpixFoto: 

Det är Lilian Flygare Ivarsson på miljökontoret som fattat beslut om att totalförbjuda eldning i parets kakelugn. På grund av en viss nivåskillnad menar Lilian Flygare Ivarsson att röken från kakelugnen hamnar mitt för grannens ventilation.

Paret menar i sitt överklagande att de rättat sig efter det tidigare beslutet att bara elda när vinden ligger bort från grannens fastighet.

Annons

Eftersom grannen tidigare sagt att det inte innebär problem med eldning vid dessa vindriktningar menar paret att det är svårt att förstå att olägenheten kan bli så stor att de måste få förbud för att elda över huvud taget.

I en bilaga till sitt överklagande skickar paret med sin logg över eldningen från oktober 2007 fram till och med januari i år. Enligt loggen har de eldat i genomsnitt tre gånger i månaden. Paret anger också vindriktningen vid varje tillfälle de eldat.

I sitt överklagande skriver de att de har svårt att förstå att deras trivseldning några gånger i månaden skulle vara en olägenhet för människors hälsa.

Paret skriver också att de upplever att de inte fått gehör för sina åsikter utan att grannens synpunkter beaktats i alltför hög utsträckning i beslutet.

I sitt överklagande skriver paret att de rättat sig efter alla bestämmelser och riktlinjerna för småskalig fastbränslehantering. De påpekar också att de har fått energibidrag från staten, förutom de cirka 60 000 kronor som de själva lagt ut för att bygga kakelugnen..

Paret skriver också att de känner sig iakttagna och kontrollerade av grannen.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons