Annons

Paradiset på jorden med en egen sommartäppa

Det är sommar vid Violgången. Rosor doftar lång väg när man närmar sig koloniområdet Gyllefred på Öster. "Här är tyst och fritt. Det är skönt med bostad och egen trädgård", säger Nils Nilsson som har bott där under åtta somrar.
Trelleborg • Publicerad 12 juli 2005

Bakom de lummiga häckarna finns många paradis. Violgången är en av de små gatorna i koloniområdet där Nils Nilsson och hans fru Ulla bor.

De lever i den citronfärgade vinterbonade stugan fem månader om året, från april och en bit in i september.

Annons

Under vintern bor de i sin lägenhet på Hallasvängen.

– Det bästa med att vara här är stillheten. Det är verkligen avkopplande att bo här ute, säger Nils Nilsson.

Stolt visar de sitt växthus där det hänger klasar av vindruvor och finns en del avocado. I rabatterna växer gula rosor och blåskimrande lobelia.

Längre ned, vid samma stråk, bor Ulla Anniesdotter. Hon skiner upp när hon berättar om sin stuga.

Förut kallades den Hoddan. När hon köpte den för sju år sedan döptes den genast om till Smultronstället, vilket framgår av en skylt på gaveln till den rödmålade sommarbostaden.

– Här är mycket att göra. Takstolen har precis bytts ut och nytt papp ska läggas på taket, berättar Ulla Anniesdotter.

Hon som får hjälp av Lennart Mårtensson och snart 91-årige Hugo Olsson.

De sågar träbitar och hjälper till att täta taket.

– Det är alltid något att fixa. Men det gör ingenting. Här är så trivsamt, säger Ulla Anniesdotter och slår ut med armarna och tittar bort mot den ståtliga björken som står i ena hörnet av trädgården.

Under björken tittar några lupiner fram och tomten har både trädgårdskänsla och lite skogskaraktär.

Annons

I närheten står Günther Vorbau och vattnar på sin täppa. Noggrant sköter han odlingen. Försiktigt, med lätta steg går han mellan prunkande tagetes och lejongap, och sneddar över rabatten och fortsätter bekämpa torkan i den 30-gradiga värmen.

– Här är betydligt roligare att vara än att sitta i en mörk lägenhet, säger han.

Sedan 1981 har Günther Vorbau haft sin hemvist här under somrarna.

Arne Andersson uppskattar friheten med att bo på ett koloniområde. Stugan har han haft i ett halvår. Rotweillern Loffe springer runt i gröngräset och jagar bollar som husse slänger ut.

– Det är en oas. Här har jag allt, trädgård, kyl, frys och tv. Precis vad jag behöver, berättar Arne Andersson innan han fortsätter med trädgårdsarbetet.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons