Parabolantenner måste monteras ner

Parabolantenner på fasaderna till Trelleborgshems lägenheter är snart ett minne blott. Trelleborgshem har beslutat förbjuda antennerna och de som finns måste monteras ner.
Trelleborg • Publicerad 4 oktober 2012
Foto: 

Anledningen är att Trelleborgshem i början av nästa år ska erbjuda alla sina hyresgäster 220 tv-kanaler via det öppna stadsnätet. Enligt Trelleborgshems vd Kent Jönsson kommer de kanalerna att täcka behovet.

– Med det utbudet så tycker vi inte att det är rimligt med parabolantenner i fasaderna längre, säger Kent Jönsson.

Frågan om att förbjuda parabolantenner har varit på tapeten tidigare, men då sa Trelleborgshems styrelse nej till ett förbud eftersom det inte fanns något bra alternativ för dem som ville ha tillgång till många kanaler.

– Nu har vi ett fullgott alternativ, säger Kent Jönsson,

Trelleborgshem kommer inom kort att gå ut med information till sina hyresgäster om förbudet. Trelleborgshem ska kräva att de som satt upp parabolantenner på fasader tar ner dessa och fixar till eventuella skador på fasaden som antennerna gett upphov till. Enligt Kent Jönsson är det viktigt att återställandet sker på rätt sätt, och Trelleborgshem kommer också att göra en besiktning av fastigheterna för att kontrollera att arbetet är korrekt utfört.

– Det är viktigt att man efterfogar, annars kan det bli stora skador, säger Kent Jönsson.

Hittills har parabolantenner på fasader accepterats av Trelleborgshem så länge hyresgästerna rådgjort med företaget om hur och var de ska sättas upp. Men det är inte alltid så har skett, vilket Kent Jönsson tycker är olyckligt.

– Om något skulle hända och det inträffar en skada så är det hyresvärden och i förlängningen jag som är ansvarig, säger han.

Inom kort kommer de allra flesta av hyresgästerna i Trelleborg att ha möjlighet att ansluta sig till det nya stadsnätet. Om ett par veckor har 1 500 av 1 850 lägenheter fått information om att de kan ansluta sig. Då är det bara Anderslöv som återstår.

– Vårt kanalutbud kommer då att vara bland de största i Skåne, säger Kent Jönsson.

Madeleine Gripsten
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.