Annons

Par överklagar ja till vindkraftverk

Ett par som bor i närheten av vindkraftbolaget Kraftös två planerade vindkraftverk i Grönby och Sörby överklagar nu miljönämndens ja till planerna.
Trelleborg • Publicerad 14 april 2009

I sin överklagan till miljönämnden begär paret att nämnden antingen inte ska godkänna miljöanmälan eller kräva att verken inte ska producera så mycket el som det är tänkt.

Paret har låtit göra en egen beräkning på hur mycket buller vindkraftverken kommer att ge upphov till på de närliggande bostäderna. Enligt parets undersökning ligger bullret vid flera bostäder över 40 dB, som miljönämnden ställt upp som max. Bland annat parets egen bostad ligger på 41,2 dB. Enda sättet att få ned bullret är att skruva ned elproduktionen, menar paret.

Annons

Dessutom hävdar paret att skuggningstiden på deras fastighet överskrider maxgränsen som miljönämnden satt upp. Ytterligare skäl till att neka godkännande är enligt paret att det finns både fladdermöss och rovfåglar i området som löper risk att skadas av vindkraftverken.

Miljönämnden kan själva ändra sig om man tar till sig parets synpunkter, annars är länsstyrelsen nästa instans.

Samtidigt skriver Kraftö till byggnadsnämnden och undrar när ansökan om bygglov ska tas upp, med hänvisning till miljönämndens positiva beslut.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons