Annons

Papporna i Trelleborg bryter trend

Trelleborgs pappor är dåliga på att vara hemma med sina barn. 2010 stannade färre hemma, och dessutom kortare tid.
Trelleborg • Publicerad 23 april 2011
Foto: 

– Jag kan inte föreställa mig att inte vara pappaledig, säger Daniel Nilsson som just nu är hemma med Svante.

Daniel Nilsson och hans fru Anneli Nilsson Dahl var överens redan innan de skaffade barn. De vill dela jämlikt, inte bara på föräldradagarna utan även annat i hemmet. Daniel Nilsson var hemma med dottern Lovis och nu är det lillebror Svantes tur att få tid med pappa.

Annons

Det är uppgifter från Försäkringskassan som visar att medan föräldrarna i resten av landet blir allt bättre på att dela föräldraledigheten lika är Skåneföräldrarna sämst i landet på att dela. Trelleborg är en av kommunerna bakom de dåliga siffrorna.

TCO gör varje år ett så kallat pappaindex, där landets alla kommuner rankas utifrån hur föräldradagarna fördelas. Från att Trelleborg 2009 fick en indexsiffra som låg högre än Skånesiffran vände det under 2010. De föräldralediga papporna i kommunen blev färre, och tog dessutom ut färre dagar.

– Jag har funderat på varför pappor tar ut färre dagar än mammor. Det finns inget enkelt svar, men jag tror att det kan bero på konjunkturen. Tyvärr har papporna oftast mer betalt än mammorna och då blir det kanske så att familjen väljer att mamman ska vara mer ledig, säger Daniel Nilsson.

– Det är den grundläggande problematiken, att vi har en ojämn lönefördelning mellan kvinnor och män.

Daniel Nilsson ser också andra anledningar till att föräldradagarna inte delas lika, som att pappor känner sig osäkra eller att det inte finns någon tradition av pappaledighet i tidigare generationer.

– Men jag tycker att man ska se det egoistiskt också. Det är inte bara en möjlighet för barnen att få vara med sin pappa, eller för en själv att träffa barnen. Det här är också en chans att fundera över sitt liv, säger Daniel Nilsson som själv bytte arbetsuppgifter efter den förra föräldraledighetens eftertanke.

Han kallar sig själv lyckligt lottad eftersom han aldrig har behövt argumentera för sin föräldraledighet på jobbet.

– Jag har kompisar som jobbar i mer mansdominerade branscher som varit med om det, men jag är tjänsteman och har dessutom haft tur att ha bara kvinnliga chefer. Jämlikhetsdiskussionen har kommit så långt att även om någon har problem med det skulle de aldrig säga något.

Den här gången delar Svantes och Lovis föräldrar så pass lika på föräldradagarna att de kan se fram emot en så kallad jämställdhetsbonus i form av ett skatteavdrag.

– Det är ju trevligt. Jag tror mer på morot än på piska, säger Daniel Nilsson.

Förslagen om att lagstifta om lika uttag tror han därför inte på. Istället hoppas han att fler och fler pappor ska ta ut fler och fler dagar på eget initiativ, tills det är lika fördelat. Förutsatt att uttagen ökar i samma takt som nu kommer den visionen att vara verklighet år 2042, om man ska tro TCO:s pappaindex.

David Hylander
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons