Pappa övergav sin son i Albäck – fälls

För att straffa den åttaårige sonen tog mannen med honom till Albäcksskogen och lämnade honom där. "Rävar och björnar kommer äta upp dig och döda dig", sa pappan som nu döms av hovrätten för olaga hot.
Trelleborg • Publicerad 13 februari 2014

Hovrätten ändrar därmed tingsrättens friande dom från juni i fjor.

Det var i december 2012 som den nu 34-årige trelleborgaren ville straffa sin son, som är född 2004, för att han bråkat med sitt syskon. Enligt förhöret med mannen i tingsrätten ville han skrämma sonen och få honom att lära sig av sina misstag.

Innan de körde till Albäcksskogen sa han till sonen "att han inte skulle få komma hem och att det i skogen fanns rävar och björnar som skulle äta upp och döda honom".

Enligt tidigare förhör med sonen var orsaken till bestraffningen att han tappat bort sin mössa. På plats i Albäcksskogen sa pappan, enligt pojken, att han måste dö. Han sprang då iväg och gömde sig.

Ett vittne som en stund senare upptäckte åttaåringen i sin trädgård har berättat att pojken var väldigt rädd och att hon uppfattade situationen som allvarlig eftersom åttaåringen sa att han inte ville tillbaka till sin mamma och pappa. Polisen, som kallades till platsen av vittnet, har berättat att pojken grät och var mycket rädd för pappan när han anslöt.

Enligt hovrättens dom trodde pojken verkligen att han skulle dö när pappan hotade med rävar och björnar.

"Att hota sonen med att låta denne bli uppäten av vilda djur var ägnat att hos pojken framkalla allvarlig fruktan för egen säkerhet till person. Det gäller trots att det inte fanns några sådana vilda djur på platsen", skriver rätten i sin dom.

34-åringen döms till skyddstillsyn. Han ska även betala ett skadestånd på 6 000 kronor till sonen.

Caroline Ferngren
Louise Cronholm Löfgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.