Annons

Palms åkeri sparar både miljö och kostnader

Palms åkeri i Trelleborg har börjat dra sitt står till stacken för miljön. På en månad har åkeriet minskat sina utsläpp av koldioxid med drygt sex ton.
Trelleborg • Publicerad 22 februari 2007
Roland Palm på Palms åkeri i Trelleborg med datorn där analysen av körmönstren finns.
Roland Palm på Palms åkeri i Trelleborg med datorn där analysen av körmönstren finns.Foto: 
Stefan Andersson är en av förarna på Palms åkeri som börjar köra annorlunda för att spara miljön. Han tycker det känns bra att dra sitt strå till stacken för att minska utsläppen. Bild: Tomas Nyberg
Stefan Andersson är en av förarna på Palms åkeri som börjar köra annorlunda för att spara miljön. Han tycker det känns bra att dra sitt strå till stacken för att minska utsläppen. Bild: Tomas NybergFoto: 

Dessutom har man sparat drygt 19 000 kronor i minskade bränslekostnader under samma tid.

– Det handlar om att köra mer ekonomiskt, att kanske minska hastigheten några kilometer och planera körningen mer, säger Roland Palm, vd på åkeriet med drygt 20-talet bilar.

Annons

Projektet, som i första hand ska håll på i tre år, drivs tillsammans med företaget Greater Than som installerat en mätare i åkeriets alla bilar, där man kan se hur körningen utvecklas. Föraren får också en del utbildning och coachas i körningen av företaget.

– Men den ende man kan tävla med är sig själv. Det är helt olika förutsättningar för olika förare, beroende på var man kör. En som kör på Norrland och ska vila när det är 30 minusgrader måste ju låta motorn gå på tomgång för att hålla värmen, säger Roland Palm.

Meningen är att förarena ska minska utsläppen och köra mjukare och mer ekonomiskt, var och en utifrån sin förutsättning.

Stefan Andersson är en av förarna på Palms åkeri.

– Jag gillar det här. Det är bra om man kan bidra till en bättre miljö, menar han.

– En del av förarna är mer intresserade, men jag upplever att ingen är direkt negativ, säger Roland Palm. En del förare har nått väldigt fina resultat.

Att man sänker hastigheten ger mindre stressade förare. En del har upplevt att de känner sig mycket lugnare när de kommer fram när de kört enligt de nya riktlinjerna. Att det även innebär en ekonomisk besparing är ju inte fel.

– Efter att åkeriets körmönster analyserat räknade Greater Than ut att vi med bästa möjliga utfall kunde spara 16 procent. Vi köper diesel för tio miljoner kronor om året. Om vi bara kan spara hälften så innebär det ju mycket pengar, säger Roland Palm. Då gör det inte så mycket om vi skulle bli lite försenade ibland på grund av förarna tar det lugnare.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons