Palmfestivalen domineras av män

Nästa helg är det dags för Trelleborgs största folkfest – Palmfestivalen. I kommittén som ansvarar för festligheterna sitter bara män. Och i artistutbudet är kvinnorna få.
Trelleborg • Publicerad 17 augusti 2009

TRELLEBORG. – Det har jag inte ens tänkt på, säger festivalgeneralen Lasse Svensson när TA ifrågasätter varför det råder mansdominans i både kommittén och underhållningen.

Han ser ett eventuellt samband som en slump.

– Vi har inte gjort någon sådan självrannsakan. Så det är ju bra att få det jämställdhetsperspektivet.

Palmfestivalens kommitté jobbar helt ideellt.

– Vi gör det här av ren glädje för att förgylla trelleborgarnas sensommar, säger Lasse Svensson.

Ledamöterna väljs vid ett årsmöte. Men det är sällan någon avgår och ger plats åt nya krafter.

Tycker du att det är dags att ta in kvinnor i kommittén?

– Det kan vi väl göra. När någon avgår. Och jag tycker att man ska väljas in för sina kvaliteter, säger Lasse Svensson.

37-åriga Lasse Svensson utgör det yngre i gardet i Palmfestivalens kommitté, tillsammans med Håkan Ståhl och Thomas Westman, 43 respektive 40 år. Av de övriga åtta är två födda på 1930-talet och sex på 1940-talet.

Lasse Svensson ser det inte som en gubbklubb. De flesta av dem är ju gifta och får inspiration från sina fruar, menar han. Och han värdesätter den samlade erfarenheten.

– Jag tycker att vi är ett härligt gäng där alla hjälps åt. Vi har en trygghet i varandra, man kan lita på att de andra ställer upp.

Men han medger att han har tagit en del duster när han har kommit med förnyande förslag. Palmfestivalen har, genom sin bakgrund som Mikaeli marknad (1976-1992) och Mikaelifesten (1993-2004), många traditioner att leva upp till.

– Jag tror att man vill att det ska vara mycket som är sig likt, säger han och kallar festivalen en hemvändarhelg som folk planerar in i sina sommaragendor.

Christian Dahl, som är chef för arrangemangsenheten i Malmö stad och har personalansvar för Malmöfestivalen, tycker att det låter gammelmodigt att det bara är män som planerar en folkfest.

– Det låter inte bra, det är viktigt med en fördelning både i ålder och kön när man ska rikta en festival till alla, säger han.

I år är det fler kvinnor än män i projektledningen för Malmöfestivalen och Christian Dahl är säker på att programmet speglas av vilka som bestämmer.

– Jag tycker att vi har fått till en bra mix både på artistsidan och i det övriga utbudet.

Lasse Svensson brinner för artistutbudet på Palmfestvialen och musiken har tagit större plats under de senaste nio åren när han har varit festivalgeneral. De tidigare bokningarna har skapat en press att boka allt större artister.

– I år har vi fyra stora programpunkter: Darin, Perikles, Arvingarna och Doris och Knäckebröderna. Det är ju ändå 25 procents kvinnor.

Doris och Knäckebröderna har dock tre medlemmar, en kvinna plus två män. Dansbanden Perikles och Arvingarna består av sammanlagt nio män. Med Darin blir summan tolv män och en kvinna. Bland de övriga punkterna i underhållningsprogrammet återfinns Peter & Peter, Jan Wolfhagen, Jannes musikshow, Andi Joseph, Dennis och Joakim samt banden Shotgun Jury och Jetset, båda med enbart manliga medlemmar.

Marie Doggart, föreningsvägledare i Trelleborgs kommun, har reflekterat över att kommittén består av enbart män.

– Jag vet inte varför. Jag antar att det alltid har varit så, säger hon.

Hon tror absolut att Palmfestivalen skulle gynnas av kvinnor och yngre representanter i kommittén.

– Den här kommittén skulle behöva blandas upp. Det finns otroliga krafter inom föreningslivet som borde utnyttjas.

Marie Doggart anser att Lasse Svensson är rätt man på rätt plats. Men lite nytänk skulle behövas istället för att bara nöta på i gamla spår.

– Nya grejer och idéer skadar ju inte. Även om det fungerar som det är nu kanske man ska passa på att göra lite förändringar innan man har kniven på strupen.

Lasse Svensson återkommer till TA efter intervjun. Då har en programpunkt tillkommit. Gruppen Three - unga trillingtjejer från Trelleborg – ska uppträda på lördagkvällen.

Johan Silfversten Bergman
Jennie Larsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.