Annons

"Palmerna i Trelleborg räcker inte till"

Stormar, skyfall och havsströmmar som tuggar i sig Skånes kust. Många med hus nära havet sökte sig till Trelleborgen på tisdagskvällen, för att höra mer om hur framtidens klimatproblem kan motarbetas.
Trelleborg • Publicerad 18 februari 2014
Många havsnära husägare kom för att lyssna på Lunds universitets Hans Hansson och länsstyrelsens Pär Persson.
Många havsnära husägare kom för att lyssna på Lunds universitets Hans Hansson och länsstyrelsens Pär Persson.Foto: 

Riskerar staden vid havet att bli staden i havet? Rubriken var medvetet drastisk på seminariet på Trelleborgen, anordnat av Miljöpartiet i Trelleborg. I fokus stod de följder i form av översvämningar och stranderosion som befarade klimatförändringar kan ställa till med.

Hans Hansson, professor vid Lunds universitet och en av tre talare under kvällen, menar att den logiska åtgärden för att hindra sanden från spolas från våra kuster är - att regelbundet hälla på mer sand. Tonvis av det, hämtat från Östersjöns sandbankar.

Annons

- Ryggmärgsreflexen är att bygga hårda konstruktioner mot havet, sa Hans Hansson. Men de löser inte problemet, de bara flyttar det till grannen.

Metoden kan tyckas dyrbar. Men enligt Hans Hansson tjänar man mer på den turism som fina stränder lockar än vad påfyllningen kostar.

Grön infrastruktur

Karin Svensson-Smith, miljöpartiets sakkunniga i klimatfrågor, talade sig varm för en "grön infrastruktur". Exempel från Schweiz och Tyskland tyder på att man kan få bukt med städers skyfallsproblem genom att sluta anlägga hårda asfaltytor och ha gröna stråk med gräs, diken och törstiga träd.

- Palmerna i Trelleborg är fina, men de räcker inte långt, tyckte Karin Svensson-Smith.

- Gör som Hamburg, föreslog hon, där har man bestämt att 40 procent av stadens yta ska vara grönområden eller vatten.

Någon panik för Trelleborgs kommun är det inte, även om havet stiger. Visserligen ligger 3 300 skånska byggnader i riskzonen om havsnivån stiger 1,5 meter, berättade länsstyrelsens Pär Persson. Men bara 68 av dem finns här.

Frågan ställdes om inte "Sjöstaden", de planerade bostäderna i Trelleborgs hamn, är ett vådligt projekt.

- Gör man inga klimatanpassningsåtgärder så är det inte lämpligt, nej, svarade Pär Persson.

Maria Sällberg
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons