Annons

Palmerna ersätts av julgranar

Ett säkert vintertecken. Trelleborgs palmer forslades under gårdagen in till kommunens växthus. Nu går de i ide fram till juni nästa år.
Trelleborg • Publicerad 1 november 2005
"Nu ska de vila", säger Jürgen Markner, trädgårdsmästare, som tar hand om Trelleborgs övervintrande palmer. Bild: Tomas Nyberg
"Nu ska de vila", säger Jürgen Markner, trädgårdsmästare, som tar hand om Trelleborgs övervintrande palmer. Bild: Tomas NybergFoto: 
I går forslades palmerna längs strandpromenaden till kommunens växthus. Där ska de stå fram till nästa sommar.
I går forslades palmerna längs strandpromenaden till kommunens växthus. Där ska de stå fram till nästa sommar.Foto: 

Jürgen Markner är trädgårdsmästare och ansvarig för växtproduktionen i kommunens växthus. Just nu har han fullt sjå med att ta hand om palmer och olivträd som ska in för vintern.

– Palmerna ska göras rent, kontrolleras för sjukdomar, och sedan ska de stå i palmhuset under vintern. Vi kapar också rötter som sticker ut utanför krukorna. De ska vila kan man säga, säger han, medan lastbilar med de höga och vajande palmträden från strandpromenaden rullar in framför växthuset.

Annons

– De mindre palmerna är lite lättare att hantera. I kommunens växthus förvaras växter som sedan används till utsmyckning. I det största huset står kryddväxter som salvia, mynta men också ljung. Höstväxter som ska dekorera Trelleborg under de kommande månaderna.

Men palmerna tål inte frostiga nätter och kalla temperaturer. I palmhuset där de ska övervintra, är det fuktigt och ljust. Temperaturen tio grader.

– Där stannar de i växten tills det blir varmt. Då får de näring igen, säger Jürgen Markner.

Växthustillvaron är skyddad och vattnandet sparsamt. Växer träden när de står inomhus blir skotten taniga, svaga och sårbara när de utsätts för väder och vind igen.

– När det blåser så tar de mycket stryk, säger Jürgen Markner. De första palmerna kom till Trelleborg 1984. Träden har blivit fler och fler med åren. I dag är de 125-150 stycken.

– Tanken var att palmerna skulle vara ett sätt att profilera Trelleborg. I Sveriges sydligaste stad passade palmer bra, säger Göran Larsson, parkchef och stadsträdgårdsmästare, som kommer ihåg hur det var när de första träden planterades.

– Palmer var ju inget som fanns i andra kommuner, utan det var verkligen speciellt. Men de var omdiskuterade. Vissa tyckte att det var för exotiskt, att palmerna inte hörde hemma här. Istället ville de något riktigt skånskt, som pilträd.

De första åren fanns inget växthus. Palmerna förvarades hos företag, exempelvis bilhallar, som hade så pass stora portar till sina lagerutrymmen att träden kunde komma igenom, berättar Göran Larsson.

– Vi tycker själva att det är helt otroligt att de har klarat sig så pass efter alla dessa år.

Nu förbereder kommunen för juldekorationerna. Den sista helgen i november ska allt vara klart. Palmerna längs strandpromenaden ersätts av julgranar.

Jessica Bloem Pettersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons