Palmerna åker på vilohem

Ett säkrare hösttecken finns inte i Trelleborg: Palmerna lämnar gatorna för att tillbringa vintern i ett svalt och fuktigt växthus.
Trelleborg • Publicerad 15 oktober 2003
BILD: CLAES NYBERG
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

BILD: CLAES NYBERG Kommunal teknik plockade in de flesta palmerna under onsdagen, trots att höstvädret ännu är fint och soligt. - De har lovat frost i helgen, så då tar vi in dem från vägar och från hamnen för att de ska kunna stå lite mer skyddat uppe vid våra växthus, säger Bettina Posselt, växthusansvarig på kommunal teknik. Tropiska växter som palmer ska, underligt nog, inte ha det för varmt om vintern. De gillar att ha så där tio grader varmt, mycket ljus och hög luftfuktighet. Och det får de i de två stora växthusen på norr. Först låter man dock palmerna stå på backen utanför och acklimatisera sig lite. Växterna putsas från gamla blad och inspekteras för ohyra. - Att komma hit är lite grann som att vara på "sjukan" eller vilohem, beskriver Bettina Posselt. Palmerna blir ompysslade och tilltittade dagligen. - Men vi har dem ute så länge som möjligt. Palmerna klarar väl några minusgrader, och är mest känsliga för blåsten egentligen. Om ett par veckor flyttar vi in dem, när det börjar bli neråt minus fem om nätterna. Växthusen börjar bli allt mer trångbodda. Kommunal teknik har själva drivit upp små palmbebisar som nu är ett par år gamla, och de kommer att kräva plats. Än är dock inget sagt om att bygga fler växthus. Trelleborgs kommun skär ner på utsmyckningskontot just nu, men det ska, så vitt Bettina Posselt fått höra, inte drabba palmerna. - Palmerna finns ju redan, och de ska fortsätta att finnas, säger hon. Det är material som är ganska värdefullt. De slängs aldrig förrän de självdör, och de kan bli över 100 år. I maj, när nattfrosten är försvunnen och de friska vårvindarna avtagit, släpps palmerna ut ur växthuset igen. För att placeras i sina krukor på stan under "palmlördagen" i början av juni.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.