Annons

Palliativ vård kan stanna i Malmö

I december flyttades den palliativa avdelningen från Trelleborgs lasarett till Malmö – tillfälligt. Nu sprids oron över att avdelningen kommer att bli kvar där permanent.
Trelleborg • Publicerad 16 februari 2016

Anledningen till att man flyttade den palliativa avdelningen, för vård i livets slutskede, till Malmö var att avdelningens två läkare slutat.

Nu är nya läkare till Trelleborg kontrakterade till 1 mars. Men de kommer åtminstone inledningsvis att jobba med de patienter som vårdas i sina hem. Hemvårdsplatserna utökades från 15 till 20 när avdelningen stängde.

Annons

Att oro nu sprids bland anhöriga till patienter beror på att Region Skåne startat en utredning om var de flyttade sex vårdplatserna gör bäst nytta. Det är alltså inte längre självklart att flytten blir tillfällig.

– Jag har fått jättemånga brev om det här, och jag förstår om man är orolig i Trelleborg, säger Maria Nyman Stjärnskog (S), regionråd och ordförande i Sjukvårdsnämnden Kryh.

– Men det finns inga beslut tagna, understryker hon. Utredningen görs för att vi har en sjukvårdsplan, tvärpolitiskt antagen, där det står att man så långt det är möjligt ska gå från slutenvård till sjukvård i hemmet. Och då tittar vi på om det kan göras i Trelleborg.

En av de brevskrivare som hört av sig till regionen vittnar om erfarenheter av palliativ vård i Trelleborg, Oxie och andra ställen. ”Behandlingen av våra kära och oss gjorde att sorgearbetet blev mycket längre och besvärligare än det var i Trelleborg”, menar brevskrivaren.

Även Inga-Lill Högfeldt, som i början av 2000-talet var med och grundade den palliativa vården i Trelleborg, är bekymrad:

– Det vore en katastrof för Trelleborgs sjukvård om slutenvårdsplatserna flyttas, säger Inga-Lill Högfeldt, som gått i pension men fortsatt att engagera sig för vårdformen.

– Inom palliativa vårdar man inte bara patienten utan hela familjen. Och man är ärligare på så sätt att patienterna vet att de inte är botbara men att man ändå kan göra mycket för att minska deras ångest och smärta.

Vårdformen måste bedrivas med närheten och tryggheten främst, menar Inga-Lill Högfeldt:

– Stordrift vore helt fel, det ger inte samma trygghet och är heller inte bra för medarbetarna.

Enligt Inga-Lill Högfeldt flyttades ifjor Hässleholms palliativa slutenvård till Kristianstad:

Annons

– Detta för att inga röster hördes till stöd för att behålla platserna, menar Inga-Lill Högfeldt. Så ska det inte bli för Trelleborg!

Utredningen över den palliativa vården ska vara klar senast 30 april.

Ordlista

Palliativ vård: Vård i livets slutskede, även kallad hospice-verksamhet.

Sluten vård: Vård av patienter inlagda på sjukhus eller annan vårdinrättning.

Sjukvårdsnämnden Kryh: Region Skånes förvaltningsnämnd, med ansvar för resursanvändningen inom bland annat primärvården i östra Skåne. Även Skånes palliativa vård och ungdomsmottagningar sorterar under Kryh (en förkortning för sjukhusen Kristianstad, Ystad och Hässleholm).

Lars ThulinSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons