Annons

Pågatågstrafik skjuts upp till 2012-2015

Det mesta talar för att planerna på pågatågstrafik mellan Trelleborg och Malmö skjuts ytterligare på framtiden. Preliminärt beräknas pågatågstrafiken till Trelleborg rulla igång någon gång mellan 2012 och 2015, enligt den banhållningsplan som Banverket presenterade på tisdagen.
Trelleborg • Publicerad 14 januari 2003

- Det finns andra projekt som prioriteras än pågatågstrafik till Trelleborg. Främst handlar det om pengar till ytterligare två spår till den trafikerade sträckan mellan Malmö och Lund, vilket uppskattas kosta drygt en miljard kronor, säger Karin Nilsson som står för den strategiska planeringen på Banverkets södra kontor i Malmö. Hon understryker att det inte är fråga om pengar som ska budgeteras: - Det är en planeringsram som vi har som riktlinjer. Viktigast är att vi tar itu med den mest tågtäta sträckan mellan Malmö och Lund, säger hon. Dessutom tillkommer investeringen som gäller Citytunneln som beräknas kosta drygt 8,8 miljarder kronor. Citytunneln planeras bli färdig 2009. Så sent som förra veckan fanns det uppgifter om att Banverket planerade att skjuta till resurser för att förverkliga pågatågstrafik till Trelleborg 2010, vilket nu omvärderas. Tvåhundra miljoner kronor är Banverket beredda att satsa på pågatågstrafik mellan Malmö och Trelleborg på Kontinentalbanan. Ungefär lika mycket vill man skjuta till för att utvidga Trelleborgs bangård. - Vi hoppas hela tiden att Trelleborg ska få pågatågstrafik så fort som möjligt, allra helst så fort Citytunneln är färdigbyggd. Detta ska vi förstås framhålla till Banverket i vårt remissvar, säger Rutger Persson, kommundirektör i Trelleborg. Beräkningarna som görs i banhållningsplanen visar att en resa med pågatåget mellan de båda städerna tar 30 minuter, till skillnad från den busstrafik som i dag tar 41 minuter. Kapaciteten måste stärkas för att klara av mer godstrafik på kontinentalbanan, bedömmer utredarna.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons