Annons

Pågatågsplanerna på väg att spåra ur

Planerna på att avyttra Centralstationen hotar en framtida Pågatågförbindelse till och från Trelleborg. Det menar Skånetrafiken som ser med djup oro på kommunägda hamnbolagets förslag att lägga ut fastigheten till försäljning.
Trelleborg • Publicerad 3 juli 2008
Pågatågsförbindelsen till Trelleborg hotas om Centralstationen säljs. Bild: Claes Nyberg/Scanpix
Pågatågsförbindelsen till Trelleborg hotas om Centralstationen säljs. Bild: Claes Nyberg/ScanpixFoto: 

- Vi vädjar till kommunen att värna om stationen och att behålla den i kommunal ägo, säger Kerstin Gustafsson, planeringschef på Skånetrafiken.

Om Centralstationen säljs till en privat aktör, som vill använda fastigheten till något annat än station, kan hela pågatågsprojektet vara hotat, menar hon.

Annons

- Det skulle innebära ytterligare förseningar - "Worst case" är att vi kommer få svårt att ha en ändstation här.

Enligt den järnvägsutredning som Banverket tagit fram finns tre förslag på var Pågatågsstationen kan ligga: Centralstationen, Sandmöllan och Vipeängen.

Efter samråd med bland andra Skånetrafiken och Trelleborgs kommun har det hittills lutat mest åt Centralstationen. Det alternativet anses vara mest ekonomiskt fördelaktigt då här redan finns spår och banhall. Ett stort orosmoln för Kerstin Gustafsson är därför att fastigheten inom kort kan komma att få en privat ägare. Hon är, milt uttryckt, förbryllad.

- Dessutom är det här trelleborgarna själva vill att Pågatågen ska gå, påpekar hon och hänvisar till inlämnade synpunkter från allmänheten.

Som TA berättat vill Trelleborgs hamnbolag även sälja Ångkvarnen på Hamngatan 9. Bakgrunden är att de vill fokusera på enbart hamnverksamhet.

När avyttringsplanerna presenterades fick de stöd av kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (m).

- Vi förutsätter att man får ut ett marknadsmässigt pris för fastigheterna, sa Bingsgård i TA den 20 juni och betonade att det inte finns några planer på en internaffär, där något annat kommunalt bolag köper fastigheterna.

Efter kritiken från Skånetrafiken antyder dock Bingsgård att Centralstationen bör fortsätta att ägas av kommunen.

- Vi utgår från att en framtida pågatågsstation kommer att bli i kommunal ägo, säger han.

Hur går det ihop med att kommunen inte bör köpa stationen av hamnbolaget?

Annons

- När jag sade det handlade det kanske mer om de båda fastigheterna som helhet. Sen är ju det här hamnbolagets planer som vi ska diskutera i höst.

Men förslaget har ju stöd av dig...

- Det här är en diskussion vi får ta nu. Men Skånetrafikens farhågor riskerar åtminstone inte att bli besannade. Vi vill ha hit pågatågsresenärerna.

Ulf Bingsgård påpekar därefter att det inte är kört även om en utomstående part köper Centralstationen.

- Nej, jag tror det kan gå även med en privat aktör.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons