Annons

Pågatåg till Trelleborg kan komma om fem år

Trelleborg kan få Pågatåg redan om fyra till fem år. Det förutsätter att regeringen sätter av extrapengar i höstens budget.
Trelleborg • Publicerad 2 maj 2008
Extrapengar från regeringen i höst kan ge Trelleborg Pågatåg redan om fyra, fem år. Arkivbild: Jan-Olle Persson
Extrapengar från regeringen i höst kan ge Trelleborg Pågatåg redan om fyra, fem år. Arkivbild: Jan-Olle PerssonFoto: 

- Vi har fått i uppdrag att titta på en närtidssatsning, säger Britt-Marie Grafström, regionchef på Banverket i södra Sverige. I så fall kan Pågatågen till Trelleborg börja rulla 2012- 2013 redan.

Det handlar om att bygga ut Kontinentalbanan mellan Malmö och Trelleborg så att Pågatågen kan börja köra. En förutsättning för utbyggnaden är att regeringen sätter av extra pengar till infrastruktur i budgeten i höst.

Annons

- Vi vet ännu inte om vi får pengarna. Om det inte kommer extrapengar så ligger utbyggnaden av Kontinentalbanan mellan 2015 och 2020, med 99 procent sannolikhet, säger Britt-Marie Grafström.

Utbyggnaden handlar om mötesplatser och nya stationer längs Kontinentalbanan.

Pågatåg mellan Malmö och Trelleborg har diskuterats länge. Ursprungligen var tanken att Trelleborg skulle få lokaltåg i samband med att Citytunneln i Malmö var färdig, sedan sades det att utbyggnaden skulle ske i det tidintervall som nu kan bli verklighet 2012- 2013. Men i de senaste planerna från Banverket hade Pågatågen helt försvunnit under planeringshorisonten och fanns inte med på denna sida 2015.

Med regeringens närtidssatsning öppnas dock möjligheten för en utbyggnad inom fyra, fem år.

- Men vi har inget klart besked ännu. Och det kommer ju nya beslut från regeringen i olika frågor hela tiden, så det är svårt att veta vad som kommer att gälla, säger Britt-Marie Grafström.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons