Annons

Påflugen påfågel vägrar lämna koloni

Titta inte nu, men det står en påfågel i smultronlandet - och den vägrar ge sig av!Sedan i söndags har familjen Johansson på Sommarfrids koloniområde haft en i och för sig trevlig, men ändå objuden och lite väl hemmastadd gäst.
Trelleborg • Publicerad 29 april 2004
Sedan i söndags bor påfågelshonan Gumman hemma i familjen Johanssons kolonirabatter. BILD: CLAES NYBERG
Sedan i söndags bor påfågelshonan Gumman hemma i familjen Johanssons kolonirabatter. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Sedan i söndags bor påfågelshonan Gumman hemma i familjen Johanssons kolonirabatter. BILD: CLAES NYBERG - Hon dök upp i söndags, berättar Anja Johansson, som blivit så van vid den stora granna fågeln att hon av bara farten börjat kalla den "Gumman". - Vi har sjasat ut henne flera gånger, men hon bara kommer tillbaka. Jag vet inte ens hur hon gör, för vi har nät i buskarna och jag har aldrig sett henne försöka flyga. Fågeln, antagligen en rymling från Trelleborgs stadspark, trivs utmärkt i kolonitäppan. Särskilt i smultronlandet och bland tulpanerna, där den burrat ner sig på ett lite oroväckande permanent vis. Detta trots att familjen Johanssons två barn, Emil, fyra år, och Hanna, snart tre år, kan leka ganska hårdhänt. För att inte tala om Jack Russell-terriern Jackie. - Fågeln är väldigt bestämd, men hur snäll som helst, säger Anja. Jag är lite rädd för att den tänker sätta bo och lägga ägg här. - Jag tycker visserligen den är trevlig och barnen är inte rädda. Men den äter fröer och trampar ner blommor. De andra kolonisterna blir nog inte så glada. På kommunal tekniks parkavdelning hittar vi en luttrad Per Arne Olsson, som inte är ovan vid att Stadsparkens påfåglar går på äventyrliga upptäcksfärder. - Jaså, vill de inte ha den kvar där uppe? undrar han. Påfåglarna brukar annars alltid gå tillbaka till stadsparken efter sina utfärder. Men den här söker kanske lite avskildhet för att lägga sina ägg, som änderna brukar göra. Per Arne erbjuder sig att komma och hämta påfågeln på Sommarfrid, om Anja Johansson slår en signal. - Det kan vi göra, säger Per Arne Olsson. Påfåglarna är ju ganska stora och inte så lätta att fånga. Men med nät och lite specialutrustning brukar det gå bra.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons