Paddlande polack siktar långt

Pawel Napierala från Polen brukar undervisa i filosofi på universitetet i Zielona Gorá. När han inte gör det, paddlar han kajak och helst så långt som möjligt. I sommar ska han ta sig från Polen till Giraltar. Smygehamn låg på vägen.
Trelleborg • Publicerad 21 juli 2005

– Det har varit för stark vind i ett par dagar nu, men i dag tror jag att det går att komma i väg, säger Pawel Napierala och packar påsar, vattenbehållare och annan utrustning in sin kajak.

Den 25 juni tog han första paddeltaget utanför Polens kust. Sedan rundade han Bornholm och tog sig till Skillinge och Ystad. Från Ystad paddlade han till Smygehamn där han har varit tvungen att stanna i två dagar eftersom vädret har varit så dåligt. Från Smygehamn ska ha paddla till Malmö, Danmark, Kiel och Kielkanalen, vidare till Belgien, Holland, Frankrike, Spanien, Portugal och så slutligen Gilbraltar.

– Det är sammanlagt 5000 kilometer och det kommer ta ungefär tre månader, säger Pawel Napierala.

Tidigare har han försökt korsa Atlanten men fick ge upp och avbryta försöket i Ghana.

– Min kajak gick sönder, den var gjord i polyetan, men nu har jag en bättre specialbyggd kajak i trä, fiberglas och kevlar, säger Pawel Napierala.

Kajaken kan lasta 400 kilo och det går också att sova i den.

– Jag kan lyfta på en bit bakom mig som ett lock och lägga mig ner i kajaken på så sätt, säger Pawel Napierala och visar det minimala utrymmet i kajaken.

Det får inte blåsa för mycket då förstås. Att paddla ensam till havs i en liten kajak kräver rätt inställning.

– Jag gillar att tänka, att få tid till att tänka, säger Pawel Napierala och ler lite snett.

Nästa år kommer Pawel Napierala att återuppta försöket att ta sig över Atlanten.

– Då kommer jag att paddla från Afrika till Brasilien, säger Pawel Napierala utan att ens blinka.

Men först tar han sikte på Malmö. Och försvinner snabbt i vågorna utanför Smyges hamn.

Åsa Meierkord

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.