Annons

På vandring över Söderslätt

Det blev ingen tyst pilgrimsvandring på annandag påsk när ett 20-tal trelleborgare gick från Trelleborg till Fru Alstad.
Trelleborg • Publicerad 25 april 2011
Catharina Holmgren, Ellen Emilson, Felicia Söderberg, Madeleine Dyberg, Paulina Wahlgren och Anna Sartell från församlingens assistentkår vandrade också med. Foto: Tomas Nyberg.
Catharina Holmgren, Ellen Emilson, Felicia Söderberg, Madeleine Dyberg, Paulina Wahlgren och Anna Sartell från församlingens assistentkår vandrade också med. Foto: Tomas Nyberg.Foto: 

På vissa pilgrimsvandringar råder det tystnad under vandringen. Deltagarna får prata först mot kvällen, när dagens marsch är över. Men inte på vandringen på annandag påsk när tre pilgrimståg strålade samman vid Fru Alstad, ett från Anderslövs kyrka, ett från Börringe kyrka och ett från S:t Nicolai i Trelleborg.

– Det är en Emmausvandring. Vid påsk gick lärjungarna till Emmaus där de mötte den återuppståndne Jesus. Först kände de dock inte igen honom utan det var först vid en måltid som de såg vem det var. Och då försvann han igen. Och de talade med varandra under vandringen, så det kan vi också göra, förklarade Gustaf Centervall, kyrkoherde i Trelleborg och kontraktsprost i Skytts kontrakt.

Annons

En av deltagarna i vandringen från Trelleborg var Christina Ohlsson.

– Jag har vandrat från Lund till S:t Olof på Österlen två gånger; i sommar blir det den tredje gången. Det tar sex dagar och det är en meditativ vandring där vi inte pratar med varandra förrän på kvällarna, berättar hon. Pilgrimsvandringen är en inre vandring – kanske mer än en yttre.

Pilrimsvägarna i Skåne är sammanbunda med andra vägar och det ska finnas pilgrimsvägar mellan Trondheim, det gamla Nidaros i Norge, ända till en av dem mest berömda pilgrimsorterna, Santiago de Compostela i Spanien.

– Jag har ännu inte gått till Santiago de Compostela, men det kommer, säger Christina Ohlsson.

Med på vandringen från Trelleborg till Fru Alstad var även församlingens assistentkår, unga i församlingen, under ledning av Anna Smedjeback.

– Vi har liksom fortsatt efter konfirmationen, berättar en av dem, Catharina Holmgren. Vi lär oss att bli goda föredömen och ledare och hjälper till i församlingens arbete.

Vandringen gick i det fantastiska försommarvädret från Trelleborg, via Mellanköpinge, Fjärdingslöv och Västra Virestad till Fru Alstad, där det blev korv med bröd och kaffe före mässan i kyrkan.

Ann Gäre
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons