Annons

På väg till VM med Samantha

Nästa veckoslut går VM för vallhundar i Wales och lilla Trelleborg har två deltagare med border collies. Jonas Gustafsson jobbar på heltid med får och hundar.
Trelleborg • Publicerad 28 augusti 2008
Samantha är inte van att ligga så nära husse Jonas Gustafsson. Men hon är beredd att tävla vallhunds-VM med honom. Bild: Christer HanssonFoto: 

Jonas Gustafsson köpte sin första border collie 1995. Ett år senare åkte han till Skottland och jobbade som fåraherde i två år samtidigt som han lärde sig utbilda vallhundar. När han kom tillbaka 1998 började han också tävla i vallning. På VM startar han med sin snart tioåriga tik Samantha.

– Hon kan jobbet och behöver inte träna, säger Jonas Gustafsson. Bara fem minuters finslipning innan vi ger oss iväg. Hon är pigg som en lärka. På EM var hon den enda av de gamla hundarna som gick vidare.

Annons

På VM startar Jonas Gustafsson bara med en hund men hemma jobbar han ofta med två samtidigt, ibland med ända upp till fem hundar samtidigt.

– Några får sina kommando på svenska, andra på engelska så det fungerar, säger han.

På EM blev Jonas Gustafsson tolva med Samantha medan en annan svensk vann. Dessutom segrade det svenska laget. Sverige är framstående på vallning i Europa. På de sex senaste EM har svenskar vunnit tre gånger och kommit tvåa en gång. Framgångarna är fördelade på fyra olika förare. England, Skottland, Wales och Irland deltar inte på EM, bara VM.

I kvalheaten startar 242 förare med hundar från hela Världen. Den andra startande från Trelleborg är Lise-Lotte Hansson.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons