Annons

På väg till natur och kultur i byarna

"Ibland tappar jag tråden och det är ytterst sällan jag hittar den igen, för jag vill helst vara med och se själv också".
Trelleborg • Publicerad 30 juni 2009
Foto: 
Berndt Fribing är van vid att cykla och tycker att det ibland är svårt att hinna med guidningen i bussen.
Berndt Fribing är van vid att cykla och tycker att det ibland är svårt att hinna med guidningen i bussen.Foto: 
Stopp vid Fuglie kyrka för att titta på en runsten. 'Det blir kanske många kyrkor, men det är ju fortfarande dem som dominerar i byarna', säger Berndt Fribing.
Stopp vid Fuglie kyrka för att titta på en runsten. 'Det blir kanske många kyrkor, men det är ju fortfarande dem som dominerar i byarna', säger Berndt Fribing.Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. Den närvarande guiden Berndt Fribing ledde igår den första av årets bussturer – från kust till backaland.

Fjorårets uppskattade bussturer är tillbaka i år igen. För den gamla läraren Berndt Fribing är guidandet en hobby.

Annons

– Det är roligt att komma ut och träffa folk med. Så finns här så mycket kultur och så många oaser, säger han.

Hans eget smultronställe i området runt Trelleborg är trakterna vid Näsbyholm där djur- och växtlivet är stort.

Under bussturen som enligt namnet går från kust till backaland blir det istället besök i byarna runt om Trelleborg. Första stoppet är Skåre där många fascineras av de gamla husen nordväst om hamnen.

– Gå nu ner i kärnan av fiskeläget. Det är omgärdat av nybyggda hus och inget man kan se när man bara åker förbi, säger Berndt Fribing.

Charlotte Leck och Ulf Jacobsson fastnar för miljön på Skåre direkt. De flyttade från Bara till Gislövs strandmark för drygt fyra år sedan och att åka med på bussturen är ett försök att lära känna sin nya hemkommun.

– Vi har gått på en del föredrag om Trelleborgs historia innan men det är roligt att vara på plats och se det, säger Charlotte Leck.

Hon var inte helt utan anknytning till Trelleborg och dess historia. Charlottes farfars bror var nämligen ingen mindre än Axel Ebbe.

Gustav Svensson
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons