På väg mot ny trafiklösning

Nu i vår: rondellen i korsningen Hedvägen/väg 108. I höst: förlängningen av Västra ringvägen till väg 108. Till årsskiftet: Hedvägens förlängning till Maglarpsrondellen. Tre steg mot en ny trafiklösning i Trelleborg
Trelleborg • Publicerad 28 januari 2011
Foto: Hasse Holmberg

Tiderna är planerade byggstarter för de olika projekten, som den nya tekniska nämnden diskuterade på sitt första sammanträde i onsdags.

Men varje projekt har sina problem som kan försena utbyggnaden.

– När det gäller rondellen i korsningen Hedvägen/väg 108 så är det Trafikverket som måste anta en ny plan för korsningen, eftersom väg 108 är deras ansvar, säger Martin Nilsson, teknisk chef i Trelleborg.

Martin Nilsson menar dock att bygget av rondellen kan starta redan i vår.

På sitt sammanträde beslöt tekniska nämnden också att begära 29 950 000 kronor för utbyggnaden av Västra ringvägen norrut till väg 108.

Enligt planeringen ska den utbyggnaden starta i höst.

– Den planen har dock överklagats, säger Martin Nilsson.

Den tredje stora planerade vägbygget är förlängningen av Hedvägen ut till E 6 vid Maglarpsrondellen. Där söker tekniska nämnden anslag med 21 750 000 kronor.

– Byggstarten där ligger något senare, kanske vid årsskiftet nästa år, säger Martin Nilsson.

Även för den utbyggnaden finns ett möjligt aber på vägen. Det handlar om att få dispens från strandskyddsbestämmelserna för att kunna bygga vägen över Albäcksån.

– Enligt planeringen så ska alla arbeten vara klara någon gång kring halvårsskiftet 2013, säger Martin Nilsson.

Förutom kostnaderna för själva utbyggnaderna passar man på att samtidigt ansöka om fem miljoner kronor för en ny dagvattenledning vid det planerade exploateringsområdet nordväst om korsningen vid Västra Ringvägen/Hedvägen samt 3,1 miljoner kronor för en ny vattenledning mellan Hedvägens förlängning och panncentralen vid Stavstensudde.

Dessutom tillkommer 1,65 miljoner kronor för att lägga ned tomrör för framtida ledningar längs vägarna.

Marklösen kommer också att kosta en del pengar och en del arrendefrågor måste även lösas för att vägarna ska kunna dras fram.

Tekniska nämnden har under planeringen av utbyggnaden framhållit att rondellen och förbindelsen mellan Västra Ringvägen och väg 108 måste byggas ut innan man kan släppa på trafiken från Maglarsrondellen till Hedvägens förlängning.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.