På snitslad tur över slätten

Vilka tavlor får man inte missa? Var finns de trevligaste konstnärerna? Trelleborgs Allehanda kollade in konstrundornas vernissage och lät de andra besökarna guida oss mellan bojerna och flaggorna.
Trelleborg • Publicerad 22 april 2011
Bertil Tomelius tar en titt på konsten som hänger på Galleri Isie Tio.
Bertil Tomelius tar en titt på konsten som hänger på Galleri Isie Tio.Foto: 
Mariann Svensson och Inger Bergström har inte konstrundan som tradition, men passade på att besöka Garvaregården.
Mariann Svensson och Inger Bergström har inte konstrundan som tradition, men passade på att besöka Garvaregården.Foto: 
Ingmar Aldenhov är med på rundan för 16:e året. Han har alltid ställt ut hemma på Dalköpinge ängar och det tänker han fortsätta med.
Ingmar Aldenhov är med på rundan för 16:e året. Han har alltid ställt ut hemma på Dalköpinge ängar och det tänker han fortsätta med.Foto: 
Medan KSV använder bojer för att visa var det finns konst använder Öppna Sinnen flaggor eller skyltar.
Medan KSV använder bojer för att visa var det finns konst använder Öppna Sinnen flaggor eller skyltar.Foto: 
TA besökte konstnärsgruppen Sydvästs konstrunda samt Öppna Sinnens Påskutställningar. Läs mer om rundorna och se listorna på alla som ställer ut på internet: ksvkonst.se och oppnasinnen.org.
TA besökte konstnärsgruppen Sydvästs konstrunda samt Öppna Sinnens Påskutställningar. Läs mer om rundorna och se listorna på alla som ställer ut på internet: ksvkonst.se och oppnasinnen.org.Foto: 

Vi börjar med Öppna Sinnen i Stora Isie. Här ställer åtta konstnärer ut sina verk. Eller nio, om man räknar med barngruppen på Solöga förskola i Beddingestrand.

– De ringde och frågade om de fick vara med och då kan man ju inte säga nej, säger galleriägaren Rolf Mårtensson och visar det lilla staffliet där barnens målningar samsas.

Besökaren Bertil Tomelius vågar sig inte på att tipsa om konst, men berättar i alla fall var han själv tänker styra kosan efter Isie-besöket: Garvaregården i Trelleborg. Vi kör i förväg dit.

Där träffar vi Mariann Svensson och Inger Bergström, som tittar in av en tillfällighet.

– Vi har inte som tradition att åka på konstrunda på påsken, men jag läste om den här utställningen i tidningen så vi gick hit, berättar Inger Bergström.

På Garvaregården är det gott om besökare, drygt 60 redan de två första timmarna av vernissagedagen, och vi får tipset om att besöka Ingmar Aldenhov som ingår i KSV-rundan.

Ingmar Aldenhov ställer som vanligt ut hemma, på den lilla gården mellan Dalabadet och Gislövs läge.

– Det är mitt 16:e år, jag var med och startade det här. Från början ställde alla ut hemma, men sen kom fler och fler på att besökarna fyrdubblades om de gick ihop med någon annan och hyrde en lokal i närheten av samlingsutställningen, säger han.

Det är dock inget alternativ för Ingmar Aldenhov.

– En bra sak som att ställa ut här är ju att jag vet att de som kommer hit gör det för att de vill se mitt måleri.

Den här gången låter vi konstnären själv tipsa om vår sista anhalt. Lotten faller på en studiekamrat från konstakademin: Marianne Ågren på Kurland.

– Konstrundan är viktig. Speciellt för kontakten med människor, säger Marianne Ågren som under fredagen hade fått långväga besök, ända från Roskilde.

David Hylander
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.