Annons

På ny väg i livets försommar

å Östra Grevie folkhögskola kan elever som inte fullföljt gymnasiet läsa upp sina betyg och få kompetens att studera på högskola. För många är det en möjlighet att ta igen det man missat tidigare i livet. TA har träffat en av dem, Denise Nilsson från Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 16 maj 2008
Denise Nilssons liv tog en oväntad vändning när hon blev gravid vid 17 års ålder. Studierna lades på is, men nu är Denise tillbaka i skolbänken. "Det kändes bara som en tidsfråga innan jag skulle ta upp studierna igen. Annars skulle mina framtidsutsikter inte vara särskilt ljusa." Bild: Kristina ErikssonFoto: 

– Det känns som att jag har fått en andra chans.

Denise Nilsson sitter i Östra Grevie folkhögskolas trädgård och reflekterar över tillvaron. Det är en ljuvlig försommardag, nästan lite kvalmig, och det går nästan inte att sitta i solen. Vi väljer en plats i skuggan.

Annons

– En gång satt jag därunder och fick fågelskit på mig, säger Denise Nilsson och pekar på ett stort träd som ett stort antal fåglar sitter i eller cirkulerar över, i mitten av den stora gräsmattan.

Denise Nilsson trivs på folkhögskolan. Hon pratar varmt om det goda studieklimatet, lärarna och studiekamraterna.

– Jag har inte tyckt så mycket om de andra skolorna jag gått på, ibland har det mest känts som att lärarna velat jävlas med en. Nu känns det bra att kunna ta igen det man missat, säger Denise Nilsson.

Denise Nilsson är född i Malmö. När hon var 13 flyttade hon till Ugglarp innan Trelleborg blev nästa destination vid 19 års ålder. Efter en sväng i Oxie är hon tillbaka i Trelleborg sedan ett år tillbaka.

Efter att hon slutat nian började Denise Nilsson på medieprogrammet med IT-inriktning. Efter en termin började hon om på det vanliga medieprogrammet, men hann inte gå där särskilt länge innan hon fick besked att hon var gravid.

– Det var en märklig graviditet. Jag fick inte veta det förrän i vecka 26. Hela min värld raserades, säger Denise Nilsson.

Hon var tvungen att sluta skolan men hade egentligen tänkt att återuppta gymnasiestudierna vid ett senare tillfälle. Men efter att sonen fötts och mammaledigheten var över började Denise ta småjobb i stället. Städning, telefonförsäljning och arbete på äldreboende.

– Men det kändes bara som en tidsfråga innan jag skulle ta upp studierna igen. Annars skulle mina framtidsutsikter inte vara särskilt ljusa. Min värsta mardröm är att hamna i en situation där jag sitter på socialen och inte kan försörja mig själv, säger Denise Nilsson.

Eftersom hon ansågs vara för gammal för att gå på gymnasiet och eftersom individuella programmet inte var något för henne började Denise Nilsson se sig om efter andra alternativ. Av en kompis fick hon tips om folkhögskolan i Östra Grevie och sökte dit. Ett val som Denise Nilsson inte ångrar.

– Här kan man ta det i sin egen takt och får den hjälp man behöver för att utveckla sin studieteknik. Det är också en bra förberedelse för universitetet, vi har mycket seminarier och uppsatser, säger Denise Nilsson som också trivs med den sociala delen av folkhögskolestudierna.

Annons

– Här är så många olika sorters människor från olika platser och bakgrunder. Det är kul att lära känna dem, och man får en bättre förståelse för andra människor och de situationer de befinner sig i, säger Denise Nilsson.

Hon har snart fullbordat fyra terminer av fem. Därefter vill Denise Nilsson studera vidare på lärarhögskola. Ett lärarjobb, kanske i svenska och engelska eller eventuellt i särskolan, är målet. Och då är ambitionen om att vara självförsörjande fullbordat. Ändå är det faktum att folkhögskoletiden snart är över är något hon inte bara ser fram emot.

– Det är lite läskigt. Jag trivs så bra här och det känns underligt att lämna en skola som man tycker om, säger Denise Nilsson.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons