Annons

På jakt efter vilda växter

"Titta på blomman, den är inte lik oxtunga", säger en av deltagarna. "Jag tror att det är det ändå", säger Majwi Rosquist. Blomstervandringen De vilda blommornas dag stannar till ett slag.
Trelleborg • Publicerad 20 juni 2011
Majwi Rosquist visar upp en ranka som kallas snärjmora.
Majwi Rosquist visar upp en ranka som kallas snärjmora.Foto: Claes Nyberg

Så mycket som 84 arter observerades i år, betydligt fler än förra året. Under årets upplaga av blomstervandringen, den tionde i ordningen, var det som vanligt Majwi Rosquist i Naturskyddsföreningen Trelleborg som visade och berättade för de tiotalet deltagarna, medan Sigun Grönlund räknade arter. Platsen var söder om reningsverket i Smygehamn.

– Sånt vi inte kan trampar vi ner, skämtar Majvi Rosquist medan hon bläddrar i tegelstenen "Den nordiska floran" efter den mystiska växten.

Annons

Efter att ha avfärdat rasten och hästtunga konstaterar hon att det är en oxtunga, om än med en annorlunda blomma.

De flesta i gruppen var vana blomstervandrare. Som Ulla Hansson.

– Jag brukar anteckna, men nu gör ju Sigun det. Det är bra att skriva upp vad man ser, så att man nöter in det, säger Ulla Hansson.

Mycket av växtligheten i södra Skåne är överblommad. Majwi Rosquist hade gärna sett att De vilda blommornas dag ordnades tidigare, på våren.

– Det har vi påpekat för botaniska föreningen, säger Majwi Rosquist.

Mikael Hallqvist
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons