Annons

På idrottslägret är alla lika

Just nu befinner sig ett flertal ungdomar från Trelleborg och Vellinge på ett fartfyllt idrottsläger i Bollerup mellan Ystad och Tomelilla. Under en vecka kommer de både att träna sin egen idrottsgren samt prova på andra.
Trelleborg • Publicerad 4 augusti 2005

Lägret är också startskottet för ett projekt som ska dra igång idrottsskolor för funktionshindrade i sydöstra Skåne.

– I projektet ingår också att utbilda idrotts- och fritidskonsulenter för detta. Och de personerna, som ska få sin utbildning på Furuboda, ska också vara handikappade, säger Peter Svensson, projektledare.

Annons

Tanken är att de funktionshindrade ska få praktisera den idrott de tycker är kul och som de har möjlighet att utöva.

– Men inte bara det, säger Peter Svensson. Den sociala biten är minst lika viktig. Och för dem som har assistenter kan träning ett par kvällar i veckan kanske ersätta tv-tittande.

Cirka 35 ungdomar, rörelsehindrade, synskadade och utvecklingsstörda och deras ledare bor den här veckan på Bollerup. Ungefär fem av ungdomarna är från Trelleborg.

På schemat står boccia, bordtennis, friidrott, fotboll, goalboll och kvällsaktiviteter för att lära känna varandra och ha roligt. Deltagarna i Summer Camp 05, en samverkan mellan FIFH, Skånes Handikappidrottsförbund och Bollerups Lantbruksgymnasium, har i förväg valt den idrott de vill träna regelbundet.

Men det ges också möjlighet att prova andra grenar.

När Allehanda kommer på besök är det full rull på skolan. Deltagarna i friidrottsgruppen springer eller går en asfalterad bana allt efter förmåga, några tränar med medicinbollar, andra kör slalom mellan koner.

– Det är mycket jobbigare än det ser ut, säger Mia Dämhagen från Trelleborg, tränare/ledare och mamma till två funktionshindrade barn. Genom att bilda ett tåg och hålla i varandras rullstolar tränar de både teknik, det är inte lätt att hålla balansen sist i tåget, och styrka. Förste man drar ju alla fyra. Att hitta en teknik att hantera sin rullstol är ett sätt att bli mer självständig och gör faktiskt funktionshindret mindre.

Synskadade Fatmir Seremeti, som spelar goalball i landslaget, finns med som tränare och lär ut bollteknik. Markus Ullner gör sitt yttersta för att klara av sina uppgifter och lyckas också.

I Bollerups sporthall står pingis-borden på led och det är tydligen en populär gren.

Lägret har fyra pingistränare två från svenska landslaget och två från det danska, varav Peter Rosenmeier är rankad som världsetta.

Annons

– Ett sånt här läger betyder oerhört mycket eftersom barnen får träffa likasinnade. De behöver inte tänka på att det ska tas speciell hänsyn.

Thomas Jönsson, sportchef på FIFH, håller med.

– Det här är sommarens höjdpunkt för de här barnen och ungdomarna. De tränar och tävlar med kompisar under samma förutsättningar och villkor. Att integrera är bra men inte i alla sammanhang. Och faktum är att östra Skåne är lite underutvecklat när det gäller handikappidrott. Därför är de kommande idrottsskolorna mycket bra för regionen.

Monika Larsson, som jobbar på fritid och kultur i Simrishamns kommun och samarbetar med Sydöstra Skånes samarbetskommitté (Sösk) och barnhabilitering är eld och lågor inför det kommande projektet.

– Vi ska inte gå in och ta medlemmar från de föreningar som finns utan slussa ungdomar vidare den dagen vi vet vilken idrottsgren de vill syssla med.

Rasmus Lundgren från Tomelilla, mycket duktig kälkhockey-spelare, finns med på lägret.

– Jag tränar friidrott, säger han och avslöjar att han för två år sedan tävlade i friidrott i Nordiska mästerskapen på Färöarna och tog hem tre guld.

– Det var i 100 meter rullstol, kast med liten boll och slalom.

Lägret på Bollerup avslutas på lördag med disko.

Lollo Bark

Annons

0417-125 87

lollo.bark@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons