Annons

Överskott i kommunkassan

Året har börjat bra för Trelleborgs kommun. De flesta siffrorna i delårsrapporten pekar uppåt. Prognoserna för helåret 2005 ser också bra ut.
Trelleborg • Publicerad 3 juni 2005

Resultatet för årets fyra första månader har förbättrats med drygt 24 miljoner kronor jämfört med samma period i fjor. Då var underskottet drygt 9 miljoner kronor mot ett överskott i år på nästan 15 miljoner.

Prognosen pekar på att årets resultat kommer att bli ett plus på drygt 30 miljoner kronor. Då har 22,5 miljoner kronor från hamnverksamheten räknats in. När avtalet om ett helägt hamnbolag blir klart kommer inte hamnens resultat att räknas in i det kommunala resultatet. Då minskar det förväntade resultatet för 2005 till 8,1 miljoner kronor.

Annons

– Det är en nödvändig marginal, säger kommundirektör Rutger Persson. Det förbättrade resultatet kommer trots att skatteintäkterna minskar. Slutavräkningen för 2004 pekar på ett minus med 2,3 miljoner kronor och för 2005 med minus 7,3 miljoner.

– Sysselsättningen är det stora problemet, säger kommunalrådet Egil Ahl (s). Vi ser effekten av den goda konjunkturen, men inte på antalet arbetstillfällen.

Att hamnen bryts ut ur kommunens redovisning påverkar inte det verkliga resultatet eftersom hamnens vinster gått tillbaka till hamnen i form av investeringar. Kravet på en budget i balans gäller den skattefinansierade verksamheten, inte kommunens affärsdrivande verksamheter, och även hamnens intäkter oräknade så är Trelleborgs kommuns ekonomi i balans. Men för att den ska förbli det krävs det att nämnderna håller igen.

– Ett antal nämnder redovisar i sina prognoser att de kommer att gå med minus i år, säger Rutger Persson.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons