Annons

Översiktsplanen väcker lusten att debattera

Redan har ett 40-tal yttranden kommit in om förslaget till ny översikstplan för Trelleborg som just nu är ute på samråd. På stadsbyggnadskontoret räknar man med att få in ytterligare ett tiotal.
Trelleborg • Publicerad 27 november 2009

TRELLEBORG. Skånetrafikens inlägg var ett av dem som kom in på fredagen, som var sista dagen för att lämna in sina synpunkter.

Skånetrafiken menar att de centrala och östra delarna av Trelleborg, som kan få tillgång till Pågatåg i framtiden, bör prioriteras högst.

Annons

"De norra och västra delarna bör komma i andra hand" menar Skånetrafiken, på grund av att kollektivtrafiken har svårare att hävda sig där.

När det gäller byarna vill Skånetrafiken ha mer utbyggnad i Alstad och Anderslöv hellre än i Skegrie och Västra Tommarp. Orsaken är att med en pågatågsstation i Östra Grevie får Alstad och Anderslöv snabba förbindelser till Malmö.

Däremot ser Skånetrafiken små möjligheterna att bryta bilberoendet i Skegrie, Västra Tommarp och på Maglarps strand.

Trelleborgs Handelsklubb vill också trycka på en förtätning av bostäder i centrala Trelleborg. Handelsklubben ser en flytt av hamnen österut som en möjlighet att få in ny bebyggelse i den nuvarande hamnen.

"Det skulle ge bättre miljö i centrum och en attraktiv möjlighet att locka fler att bosätta sig i Trelleborg, skriver Handelsklubben.

Kurlands byaråd vill ha ett klargörande av hur de ska ta sig in till Trelleborg och ut på E 6. I översiktsplanen finns flera lösningar redovisade, men de boende på Kurland vill ha ett besked om vad som ska gälla. Framför allt när det gäller kustvägens anslutning till E 6: ska den vara öppen eller ej? Enligt byarådet skrivelse finns det flera alternativa lösningar på olika ställen i förslaget till översiktsplan.

Byarådet uttrycker också sin besvikelse över att deras tidigare yttrande om hur en stängning av kustvägen skulle påverka Kurlandsborna varken tagits upp i översiktsplanen eller kommenterats av kommunen.

Flera Skegriebor har också lämnat in yttranden. En gemensam nämnare för dem är att de uttrycker en oro för planerna på en ringväg norr om Skegrie.

Lucas Dietrichson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons