Annons

Översiktsplanen fick nobben av S

Socialdemokraterna tyckte inte att förslaget till ny översiktsplan för Trelleborgs kommun var tillräckligt genomarbetat. Med 23 röster gick deras yrkande på att planen skulle återremitteras igenom i kommunfullmäktige.
Trelleborg • Publicerad 25 maj 2010
Måndagens kommunfullmäktigemöte innehöll två viktiga beslut för Trelleborg. Dels om utbyggnaden av hamnen och dels ny översiktplan. Det krävdes två långa debatter innan frågorna var avgjorda. I talarstolen står Ulf Bingsgård(M) kommunstyrelsens ordförande som inledde båda debatterna.
Måndagens kommunfullmäktigemöte innehöll två viktiga beslut för Trelleborg. Dels om utbyggnaden av hamnen och dels ny översiktplan. Det krävdes två långa debatter innan frågorna var avgjorda. I talarstolen står Ulf Bingsgård(M) kommunstyrelsens ordförande som inledde båda debatterna.Foto: 

Det krävs inte mer än en tredjedel av rösterna för att kunna rösta för återremiss på översiktsplanen. Därför kunde socialdemokraternas förslag gå igenom.

Förslaget till ny översiktsplan vållade också en längre debatt. Många berömde arbetet som lagts ner på att ta fram planen som ska vara en vägledning när det gäller utbyggnadsplaner i kommunen under de kommande åren. Catherine Persson(S) tyckte dock att det tagit lite väl lång tid innan arbetet med översiktsplanen kom i gång. Den tidigare planen antogs 2002 och den är till stora delar inaktuell. Tidigare hade man sagt att beslutet om översiktsplanen skulle tas på kommunfullmäktiges sammanträde i juni men kommunstyrelsen valde att tidigarelägga beslutet en månad.

Annons

– Det förrycker hela den demokratiska processen när man tidigarelägger beslutet, menade Catherine Persson(S) som inte tycker att det varit en tillräcklig tvärpolitisk debatt innan planen lagts fram.

Hon menade också att man borde ha tagit länsstyrelsens varning för överprövning på större allvar och se till att inhämta ett nytt yttrande efter att man gjort ändringar efter deras synpunkter. Cathrine Persson ansåg också att det borde funnits ett alternativ med miljökonsekvensbeskrivning till sträckningen av anslutningen mellan E 6 och Hedvägen som föreslagits gå norr om Skegrie.

Bodil Francke Ohlsson(SPI) ansåg inte att det i översiktplanen ska föreslås ett nytt handelscentrum utanför centrum.

– Vi önskar inte detta köpcentrum med tanke på hur det kan drabba stadens centrum, sade hon.

Leif Sjögren(C) påpekade att översiktplanen 2010 troligtvis kommer att bli den sista stora planen som görs av kommunen då det kommer att införas nya krav med en ny plan- och bygglag nästa år.

Kenan Habul
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons