Annons

Överraskande bra

En glad överraskning. Så kan man närmast beskriva mitt första intryck av Hällåkras Rondo 2008.
Trelleborg • Publicerad 25 maj 2009
TA:s Lasse Bryggare gillar Hällåkras Rondo 2008. Foto: Tomas Nyberg
TA:s Lasse Bryggare gillar Hällåkras Rondo 2008. Foto: Tomas NybergFoto: 

För det är svårt att tro att det är ett svenskt vin och dessutom det första försöket från en ny vingård. Så pass bra är vinet.

Rondo 2008 från Hällåkra är lagrat först på ståltank, sedan på franska ekfat i sju månader.  Vinet är purpurfärgat, klart, med djup och kraftig färg.

Annons

Doften är ren, utan bitoner. Just när vinet hälls upp är doften mycket frisk och fruktig, dock utan något av den syltighet som viner från varma klimat kan ha. Efter en stunds påverkan av luften i glaset försvinner dock mycket av doften.

I doften kan spåras mörka bär, körsbär och en viss kryddighet och pepprighet. Ekfatslagringen känns också tydligt i doften.

Smaken är medelfyllig med bra syra. Tanninerna, eller garvsyran, känns av, men är inte alltför kraftig. Smaken av vinet dröjer dock inte kvar så länge i munnen.

Rondo 2008 från Hällåkra är ett robust och välgjort vin som passar till bufféer. Det bör serveras ganska svalt och inte luftas eller stå för länge i glasen.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons