Överlevande berättade om Förintelsen

På onsdagen kom Sioma Zubicky till Söderslättsgymnasiet i Trelleborg för att tala om sin bakgrund, de hårda åren som han upplevde i koncentrationsläger.
Trelleborg • Publicerad 16 oktober 2002
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG - Som 17-åring hamnade jag i Auschwitz, vilket var förnedrande. Det var ett helvete på jorden. Två år sedan lämnade jag lägret, vid krigsslutet. säger Sioma Zubicky som gästade gymnasiet. Han redogjorde för grymma händelser, nästan overkligt våldsamma incidenter som han fick erfara under vistelsen i lägret. - Döden var närvarande hela tiden. Det hände flera gånger att den som sov bredvid mig kunde vara död när jag vaknade på morgonen. Det är rena skräckupplevelser som han berättar ur sitt liv då han talade från pulten framme på podiet i skolans aula. Andäktigt, tysta och eftertänksamma lyssnade alla elever från årskurs 1, cirka 450 ungdomar, och lyssnade på Sioma Zubicky när han föreläste i ungefär en och halv timme. - Förintelsen, morden på alla judar under andra världskriget får inte glömmas. Under resten av veckan, då gymnasieettorna fortsätter tema-veckan som handlar om våld, ska man fortsätta diskutera demokratins betydelse i samhället och hur eleverna ser på olika brutala händelser och beteenden.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.