Annons

Överklagandet av E6-upphandlingen avslås

Länsrätten i Falun avslår M J Eriksson Entreprenad AB:s överklagande av Vägverkets upphandling av E 6-utbyggnaden. Vägverket gjorde rätt som förkastade anbudet. Men M J Eriksson tänker överklaga vidare.
Trelleborg • Publicerad 17 oktober 2009

TRELLEBORG. – Vi ska absolut överklaga till kammarrätten, säger bolagets ombud advokat Anders Nilsson.

Om frågan dras vidare till nästa instans kan det innebära ytterligare förseningar av utbyggnaden.

Annons

I sitt beslut menar länsrätten att M J Eriksson inte kunnat visa att bolaget uppfyller kraven på stabil ekonomisk ställning.

Det som M J Eriksson vänder sig emot i sitt överklagande är att bolaget inte ens fick vara med i kampen om att få utföra utbyggnaden av E 6. Vägverket som handlade upp entreprenaden ansåg att bolaget inte kvalificerat sig för att vara med i slutomgången, bland annat på grund av bristen på ekonomisk stabilitet. M J Eriksson hade dock ett lägre anbud än Svevia, före detta Vägverket Produktion, som tog hem entreprenaden.

Länsrätten slår fast att alla parter är överens om att M J Eriksson inte på egen hand uppfyller kraven på ekonomisk stabilitet och teknisk och yrkesmässig kapacitet.

Företaget har dock i sitt anbud hänvisat till det danska moderbolagets kapacitet. Vägverket menade emellertid att det inte räckte och begärde en komplettering, där moderbolaget bekräftar att det svenska dotterbolaget har fullt stöd.

”Vi vill härmed bekräfta att vårt helägda svenska dotterbolag M J Eriksson Entreprenad AB, kommer att få tillgång till moderbolagets M J Eriksson A/S kapacitet för att utföra de projekt till fullo som vi lämnat anbud på till er. Detta gäller såväl teknisk- resurs-, samt personell kapacitet” skriver bolaget i sin komplettering.

Enligt länsrätten gäller tvisten dels om kompletteringen var tillåten, dels om kompletteringen är nog för att man ska kunna säga att M J Eriksson har de resurser som krävs när jobbet ska göras.

Länsrätten anser i sitt beslut att det inte framgår av M J Erikssons anbud att moderbolaget har ett åtagande att ta på sig ansvaret för att kontraktet fullgörs. Inte heller räcker kompletteringen med moderbolagets försäkran om fullt stöd.

Bland annat finns det inget i moderbolagets försäkran som uttryckligen tar sikte på dotterbolagets ekonomiska stabilitet, hävdar länsrätten.

Ann Gäre
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons