Annons

Överklagande om rättspsyk avslås

Per Klarbergs försök att stoppa rättspsyk med hjälp av länsstyrelsen gick inte. Han har inte rätt att överklaga, menar myndigheten.
Trelleborg • Publicerad 1 augusti 2013
Per Klarberg.
Per Klarberg.Foto: Tomas Nyberg

För två veckor sedan överklagade fullmäktigeledamoten Per Klarberg (SD) detaljplanen som möjliggör att rättspsykiatriskt centrum byggs i Mellanköpinge. Hans invändningar är att detaljplanen strider mot miljöbalken eftersom rättspsyk planeras på högklassig åkermark. Han hänvisar till tredje kapitlet, fjärde paragrafen av miljöbalken som lyder: ”Brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk.”

Istället föreslår Per Klarberg en annan mark som har lägre kvalitetsklass av åkermark.

Annons

Länsstyrelsen avslog i veckan hans överklagande. Man menar att han inte är sakägare och därför inte har rätt att överklaga till länsstyrelsen. En sakägare är en person som är berörd av den aktuella frågan.

– Det är ett konstigt överklagande eftersom Per Klarberg sitter i fullmäktige. Han har rätt att påverka beslutet där. Hade han varit sakägare så skulle han inte kunnat rösta i fullmäktige eftersom det då hade uppstått en jävsituation, säger Nicolas Strömbäck på länsstyrelsens rättsenhet.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons