Annons

Överklagan ger rätt till särskilt boende

En 86-årig kvinna som nekats särskilt boende av socialnämnden i Trelleborgs kommun överklagade beslutet till förvaltningsrätten och har nu fått rätt till boende.
Trelleborg • Publicerad 18 juli 2013

Kvinnan anförde bland annat att det inte är värdigt att en äldre människa ska behöva sitta i sin ensamhet. Hon känner sig orolig och otrygg i lägenheten och tycker att socialnämnden bagatelliserar hennes livssituation.

Socialnämnden gav kvinna avslag på ansökan då de ansåg att hennes behov kunde tillgodoses genom hemtjänstinsatser. Hon klarar mycket på egen hand och hon bedöms inte ha ett så omfattande omvårdnadsbehov som krävs för att bli beviljad en plats på ett boende.

Annons

Kvinnan menar i sin tur att hon förvisso klarar den personliga hygienen själv och i stort sköter hemmet på egen hand, men att hon saknar trygghet. Hon har problem med balansen och faller lätt. Hennes hörsel är nedsatt vilket gör att hon sällan ringer anhöriga och hon vågar inte gå ut på egen hand eftersom hon inte hör bilarna. Kvinnan vill inte ha hemtjänstinsatser eftersom personalen bara stannar en kort stund, vilket inte förbättrar den sociala tillvaron.

Förvaltningsrätten skriver i sitt yrkande att det är klarlagt att kvinnan till stor del klarar sig själv. Men när en helhetsbedömning görs och sociala och psykologiska faktorer vägs in, så anses hon vara berättigad plats på ett särskilt boende. Otryggheten och isoleringen samt de fysiska begränsningarna bör vara skäl nog.

Ordförande i förvaltningsrätten var av annan åsikt än övriga och ansåg att överklagandet skulle avslås.

Louise Löfgren
Sanna Wahanta
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons