Annons

Övergiven hund gäst hos polisen

I slutet av juni tog polisen i Trelleborg hand om en lösspringande hund i de centrala delarna av staden. När ägaren kontaktades sa han att han inte längre ville ha hunden. Trots påtryckningar från polisen vägrar mannen hämta sin hund.
Trelleborg • Publicerad 20 juli 2004

- Det här är ett konstigt dilemma, säger Karin Andersson på polisens kontaktcenter. - Det finns ingen straffskyldighet på att överge sin hund, såvida den inte är aggressiv. När polisen hittade hunden, en ettårig blandning av schäfer och labrador, bar den halsband och var öronmärkt. Alltså var det inga problem för polisen att hitta ägaren till hunden. När ingen svarade i telefon eller hörde av sig, besökte polisen ägaren i mitten av juli. Han sa då att han visste att hunden var bortsprungen men att han inte sökt efter den. Han uppmanades ändå att hämta den. Men än så länge finns hunden kvar i polisens förvar. Nu vill länsveterinären omhänderta och omplacera hunden med hänvisning till djurskyddslagen. Länsveterinär Eva Stensfelt-Thuresson säger att liknande ärenden är sällsynta. - Det är inte så vanligt. När polisen omhändertar lösspringande hundar är de sällan märkta och om ingen hör av sig så fattar vi ett beslut. I det här fallet är det annorlunda eftersom ägaren är känd, säger hon. Enligt Eva Stensfelt-Thuresson finns det inget brottsligt i att överge sin hund. Men hunden måste ändå omhändertas med hänvisning till djurskyddslagen. - Den mår annars bra och det finns inga tecken på djurplågeri, "ouppfostrad men vänligt sinnad" har polisen också antecknat, säger Eva Stensfelt-Thuresson. Till skillnad från katter är det sällan som upphittade hundar avlivas. Oftast hittar man ett fosterhem. Men det är inte alltid fallen dyker upp hos länsstyrelsen. - Sådana här ärenden behandlas lite olika i olika polisområden. På vissa ställen enligt djurskyddslagen och på andra som vanligt hittegods, säger Eva Stensfelt-Thuresson För närvarande är trelleborgshunden placerad på pensionat. Torsdagen den 22 juli bestämmer länsstyrelsen dess framtida öde. Oavsett om ägaren hört av sig eller inte. FAKTA - Omhändertagande av djur Enligt paragraf 32 i djurskyddslagen skall länsstyrelsen, en tillsynsmyndighet eller polismyndigheten besluta att ett djur som blivit utsatt för lidande omedelbart skall omhändertas om det bedöms utsiktslöst att felet blir avhjälpt, ägaren till djuret är okänd, inte kan anträffas eller om det på något annat sätt är nödvändigt ur djurskyddssynpunkt. Beslutet ska fattas av länsstyrelsen. Enligt paragraf 34 i djurskyddslagen ska länsstyrelsen efter beslut om omhändertagande besluta om djuret ska säljas, överlåtas eller avlivas.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons