Över ett års kö för dyslexiutredning

135 patienter står i kö till att göra utredning om läs- och skrivsvårigheter i Trelleborg, vissa har väntat i ett och ett halvt år. Nu tas konsulter in utifrån för att korta kön.
Trelleborg • Publicerad 19 november 2007

Den här veckan kommer två inhyrda logopedkonsulter till Trelleborgs lasarett. Anledningen är att kön till logopedmottagningen för att göra dyslexiutredningar är så lång att man inte klarar att hålla vårdgarantin.

Bland de 135 köande är majoriteten barn- och ungdomar. Flera har väntat sedan april 2006.

– Att få en diagnos betyder framförallt mycket för eleverna själva och omgivningen, säger Caroline Hagesäter, en av lasarettets logopeder.

Enligt skollagen har alla elever, oavsett diagnos, rätt att i skolan få de hjälpmedel som de behöver för att klara undervisningen. Men en diagnos om dyslexi kan göra att eleverna även får rätt till hjälpmedel i hemmet.

Anitha Algotsson är verksamhetschef för specialistmottagningarna på Trelleborgs lasarett och hon beklagar de långa väntetiderna.

– Det är inte alls okej att de ska vänta så länge, säger hon.

Patienterna kommer från både Trelleborgs, Vellinge och Svedala kommun.

De två konsulter som nu kommer till Trelleborg ska under ett par dagar göra tio så kallade snabbutredningar. De tio som ska bli utredda har alla åberopat vårdgarantin.

– Vi försöker sinsemellan titta på alla ställen i Region Skåne men situationen ser likadan ut överallt, säger Karin Wahlström Persson, tillgänglighetskoordinator på Trelleborgs lasarett.

Detta har gjort att man nu valt en annorlunda lösning. De båda logopederna som kommer arbetar för ett privat företag i Stockholm och kommer till Trelleborg under ett par dagar. Före besöket har de haft kontakt med patienterna, deras familjer och i vissa fall skolorna.

På logopedmottagningen hoppas man kunna dra nytta av konsulterna även för att kunna arbeta effektivare.

– Vi försöker hitta olika metoder, säger Anitha Algotsson.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.