Över bron för en billig bostad

Över femhundra danskar har flyttat till Trelleborgs kommun de senaste fem åren. Billigare boende, bättre standard för pengarna och ingen fastighetsskatt är några av fördelarna som väntar för dem som bosätter sig här men jobbar i Danmark.
Trelleborg • Publicerad 8 januari 2007

Det började med studenter och bostadsrätter. Nu är det villor till hela familjer som lockar danskar över sundet. Av de mindre kommunerna i sydvästra Skåne ligger Trelleborg i topp när danskar ska köpa hus för en långt billigare peng än på hemmaplan.

– Vi har minst tio danska kundkontakter på varje villa som vi säljer, bekräftar Carina Elg, chef för Mäklarhuset i Trelleborg. Här i Trelleborgsområdet är det fortfarande de låga priserna som lockar.

Fler danskar har hittat till Trelleborg än till exempel Svedala och Vellinge.

– I Vellinge är det sedan länge fantasipriser som gäller. Dessutom ska danskarna ytterligare en bit och över en liten bro innan de är över på Näset. Härifrån är det raka spåret ut på vägen mot bron och Köpenhamn.

Fuglie är en sådan liten by som väckt några danska familjers intresse den senaste tiden. Även det nybyggda området på Dala Jär är lockande, enligt Catarina Elg.

– Avståndsgränsen går någonstans vid Böste. Därefter uppfattar man pendlingsavståndet som för långt.

Stavstensudde har däremot inte lyckats locka danskar i någon större utsträckning.

– Jag tror det kan bero på att det är relativt små tomter och att man kan få mer mark för pengarna i andra områden. Små tomter har man ju i Danmark också och här vill man ha lite mer.

Catarina Elg har sett en klar trend i Trelleborg de senaste åren.

– Boomen började runt 2002 då många unga köpte bostadsrätter i Trelleborg. De kunde gärna vara i lite ruffigt skick, de unga danskarna renoverade dem och såg det som en investering medan de till exempel pluggade på universitetet i Köpenhamn. I dag är det i större utsträckning hela familjer som flyttar över och bosätter sig i hus, både lite äldre och nybyggen.

I dag är många danskar redan väldigt välinformerade om den svenska bostadsmarknaden när de vänder sig till mäklaren, menar Catarina Elg.

– Sedan internetsajten Hemnet fick en dansk översättning vet de redan förutsättningarna. Vanliga frågor som vi får är om barnomsorgen och om fastighetsskatten.

Den starka danska kronan och danskarnas vana vid lägre standard gör att man får mycket för pengarna på den här sidan sundet.

– Danskar har inte samma pretentioner på standard som svenskar. De kan gott tänka sig att köpa ett hus som kräver omfattande renovering.

Eftersom danskar som arbetar i Danmark betalar skatt enbart i hemlandet klassas de som nolltaxerare. Därmed behöver de heller inte betala någon fastighetsskatt för det svenska huset.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

Överingress:

Fram till år 2012 kommer över 50 000 danskar att flytta till Skåne, enligt Öresundsinstitutets prognos. Trelleborg har de senaste åren legat i topp bland mindre sydsvästskånska kommuner med över 500 inflyttade invånare. Billiga hus och närhet till jobben lockar.

Antal inflyttade danskar mellan år 2001-2005:

Trelleborg 497

Svedala 214

Skurup 312

Vellinge 336

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.