Annons

Övar sig genom att hålla i rodret på dagis

Under sista året på gymnasiet har eleverna på Söderslättsgymnasiet ledarskap på schemat. De anställda på Orrens förskola i Anderslöv är några av dem som fått lämna över rodret till gymnasieeleverna för en stund.
Trelleborg • Publicerad 5 februari 2008
Hanna Sjöland på Orrens förskola lekte medan elever från Söderslättsgymnasiet övade sig i ledarskap. Bild: Tomas Nyberg
Hanna Sjöland på Orrens förskola lekte medan elever från Söderslättsgymnasiet övade sig i ledarskap. Bild: Tomas NybergFoto: 

- Vårt mål är att få de små barnen att må bättre. Det är vanligt i dag att man äter fet mat och det är därför viktigt att röra på sig för hälsans skull, säger Sonny Bjelk, en av eleverna från Söderslättsgymnasiet som under sista läsåret arbetat med ledarskap på avdelningen Nordpolen.

Gymnasieeleverna är under projektet indelade i grupper som samtliga ska öva sig i ledarskap på olika verksamheter. Under året spelar eleverna även in en film som de i slutet på terminen visar för klassen. Eleverna som höll i trådarna på Orren i går varierar sitt ledarskap från den ena veckan till den andra. - Förra terminen var vi ute mycket då vi jobbade med konditionen. Vi ordnade olika lekar och vi tog med barnen till skogen. Den här veckan övar vi dem i grovmotorik. De får bland annat göra kullerbyttor, rulla runt på en matta och krypa i en tunnel. Det går ut på att de ska få en positiv inställning till idrott, säger Sonny Bjelk.

Annons

Förskolebarnen som deltagit i projektet är mellan 3 och 5 år. En av dem som var med under tisdagens övning var Hanna Sjöland.

- Tunneln var kul. Och krabban. Vi gick så här, berättar hon och slänger sig ned på golvet, med magen i vädret och visar stolt hur krabbövningen gick till.

Sonny Bjelk ser ledarskapsprojektet under det sista året som ett positivt inslag i utbildningen.

- Det är roligt att göra något praktiskt. Jag tycker om att träffa nya människor och samtidigt lära mig att leda andra. Nu har vi möjlighet att experimentera med ledarskapet som man kanske inte har annars.

Camilla Bengtsson, förskollärare på Orrens förskola, betonar att det inte bara är gymnasieeleverna som får vinning av projektet.

- I det långa loppet är det bra för det är många 5-åringar som ska upp i förskolan nästa år och då är det bra att de har fått träffa nya vuxna så att de tränat på det. Det är bra för dem med nya vuxna kontakter, säger hon.

Caroline Andersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons