Annons

Oväntat fågelbesök i Västra Tommarp

En stor mängd vita storkar landade inför förvånade ögon plötsligt på en åker utanför Västra Tommarp.
Trelleborg • Publicerad 2 augusti 2012
Ett 30-tal storkar samlades på torsdagen vid Västra Tommarp.
Ett 30-tal storkar samlades på torsdagen vid Västra Tommarp.Foto: Rickard Nilsson
Fåglarna är enligt Staffan Åkeby, ordförande i Skånes ornitologiska förening, utsläppta ungfåglar från Storkprojektet.
Fåglarna är enligt Staffan Åkeby, ordförande i Skånes ornitologiska förening, utsläppta ungfåglar från Storkprojektet.Foto: Rickard Nilsson
Från 1920-30-talen blev den vita storken väldigt sällsynt i Sverige, och en häckning 1954 bedömdes länge som den sista, men från och med början av 1990-talet har den synt till allt oftare, framför allt längst i söder. De storkar som häckar i Skåne kommer i början av april och flyttar söderut i mitten av augusti.
Från 1920-30-talen blev den vita storken väldigt sällsynt i Sverige, och en häckning 1954 bedömdes länge som den sista, men från och med början av 1990-talet har den synt till allt oftare, framför allt längst i söder. De storkar som häckar i Skåne kommer i början av april och flyttar söderut i mitten av augusti.Foto: Rickard Nilsson

Alf Arvidsson i Västra Tommarp kunde knappt tro sina ögon när han klockan 16.45 på torsdagseftermiddagen tittade ut från fönstret på ovanvåningen på hans gård. Han skyndade sig att plocka fram en videokamera för att föreviga det speciella ögonblicket. På fältet utanför gick det inte mindre än 30 storkar.

– Jag räknade varenda en. Det är 45 år sedan jag såg så här mycket storkar. För fem år sedan landade en stork på taket. Det här var en riktig upplevelse som jag kommer att minnas så länge jag lever, säger Alf Arvidsson.

Annons

Men det finns en naturlig förklaring till den stora mängden storkar som landat på Alf Arvidssons ägor. Den 27 juli släpptes nämligen 62 unga storkar ut från Storkprojektet vid Hemmestorps mölla utanför Veberöd. Dessutom har ett 30-tal storkungar fötts i år av viltlevande storkar.

– Det är förmodligen ungfåglar han sett. De hänger gärna ihop i gäng. Just nu har vi faktiskt 120 unga storkar och 60 äldre på vingar i Skåne, säger Staffan Åkeby, ordförande i Skånes ornitologiska förening.

Han berättar att förhoppningen med storkprojektet är att de skånska storkarna ska flytta söderut mot Afrika i augusti-september för att sedan återkomma till våren igen.

– Det finns två rutter för storkarna att ta. En österut över Polen, ner över Turkiet, Palestina, Sinai och Nildeltat, hela vägen ner till Sydafrika. Eller västerut över västra Tyskland Frankrike, Spanien, Gibraltar och ner till Västafrika.

Cecilia Isberg
Peter Dontsov
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons