Oväntade miljoner till Trelleborg

Statsbudgeten, som finansminister Boss Ringholm presenterade på tisdagen, innehöll vid ett första påseende inte så många oförutsedda förändringar för Trelleborgs kommuns ekonomi.
Trelleborg • Publicerad 8 oktober 2002

- Att sysselsättningsstödet fortsätter och att kommunerna även nästa år får de 200 kronor som alla betalar i statlig skatt är dock välkomna nyheter, säger budgetchefen i Trelleborgs kommun Raymond Larsen. Enligt Raymond Larsen innebär sysselsättningsstödet och de extra skatteintäkterna ungefär 15 miljoner kronor för Trelleborgs kommun under 2002. Det borde innebära ungefär liknande förhållanden under nästa år. I övrigt menar Raymond Larsen att det inte ser ut som om statsbudgeten innehåller särskilt mycket som inte tidigare varit känt för de ansvariga i Trelleborgs kommun. - Men jag ska titta närmare på budgeten under veckan och se om det finns mer som kan påverka kommunens ekonomi under nästa år, säger han. Ett förslag som aviseras i budgeten, men som ännu inte är klart är att kommuner och landsting ska ansvara för en längre sjuklöneperiod än de 14 dagar som gäller för närvarande. Förslaget väntas nästa år och hur det utformas avgör om det påverkar kommunens ekonomi positivt eller negativt. Enligt finansplanen väntas den disponibla inkomsten för hushållen öka med 2,1 procent nästa år, men för trelleborgarna torde ökningen i stort sett ätas upp av skattehöjningar; både landstingsskatten och kommunalskatten kan höjas nästa år, enligt vad politikerna har aviserat tidigare.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.