Annons

Oväntade fynd vid utgrävning

En stor pampig mansgård från yngre järnåldern. Det är vad arkeologerna tror sig ha hittat spår av på Västervång. Dessutom visar fynd att området varit bebott redan under järnåldern.
Trelleborg • Publicerad 20 juli 2005

Grävmaskinerna påVästervång norr om Lille vång har snart gjort sitt för ett tag. Ett område på omkring 30000 kvadratmeter har blottats på åkern och resultatet så här långt har varit över arkeologernas förväntan.

– Det har överstigit våra förväntningar. Vi hade räknat med omkring åtta gårdslämningar. Vi är nu uppe i minst tio-tolv, säger arkeolog Anne Carlie som leder utgrävningarna på området.

Annons

Området tycks också ha varit bebott under en längre tid än vad arkeologerna tidigare trott. De fynd i form av spår efter gårdar, eldstäder och gropar som hittills gjorts visar att området kan ha varit bebott från omkring år 500 före Kristi födelse till omkring år 1 000 efter Kristi födelse, alltså fram till vikingatiden.

Dessutom har man hittat en flera bearbetade flintabitar som visar att det bott människor på Västervång redan på stenåldern.

– Vi hade tidigare inga tecken på att det fanns något från stenåldern här så det är också spännande, säger Anne Carlie.

Men det mest uppseendeväckande fyndet hittills är spåren av ett närmare 40 meter långt och 8,5 meter brett hus. Först trodde arkeologerna att det rörde sig om en inhägnad men sedan alla stolphålen var utmärkta upptäckte de att det var ett stort hus.

– Det måste ha varit en pampig kåk som förmodligen tillhört en riktig storman. Det finns en gammal tradition med att bygga ett stort hus som man kunde visa upp, säger Anne Carlie.

Några riktiga dateringar har ännu inte gjorts men hon gissar att huset var bebott någon gång under yngre järnåldern, alltså 600-700 år efter Kristi födelse. Precis som de övriga husen som man hittat ligger det i öst-västlig riktning och på en liten förhöjning i området.

En bit bort syns en 2,5 meter lång och cirka en meter bred oval form där stenar ligger synliga vid markytan. Anne Carlies gissning är att det är en grav.

– Det kan vara en grav i förlängningen av huset. Det vore i så fall väldigt intressant, säger hon.

Om det är en skelettgrav ser Anne Carlie stora möjligheter att det finns bevarade benrester i den.

– Jorden här är mycket kalkrik och vi har hittat många djurben i bra skick.

Annons

Med start på måndag ska den förmodade graven liksom husen, gropar och eldstäder grävas ut för hand av arkeologerna. Under tre onsdagseftermiddagar, med start den 27 juli klockan 15, kommer utgrävningen att visas för allmänheten. Dessutom kommer området att visas under arkeologidagen den 21 augusti i kombination med en cykeltur till bland annat gravhögar på Söderslätt.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons