Annons

Oväntad enighet och väntad oenighet

Det blev en oväntad enighet i kommunfullmäktige kring frågan om införandet av kundval inom hemtjänsten i Trelleborg. Alla var enhälligt för. Däremot blev det mer väntad oenighet när det kom till diskussion om de kommunala bolagen.
Trelleborg • Publicerad 27 april 2010
Det blev en oväntad enighet i kommunfullmäktige kring frågan om införandet av kundval inom hemtjänsten i Trelleborg. Alla var enhälligt för. Däremot blev det mer väntad oenighet när det kom till diskussion om de kommunala bolagen.
Det blev en oväntad enighet i kommunfullmäktige kring frågan om införandet av kundval inom hemtjänsten i Trelleborg. Alla var enhälligt för. Däremot blev det mer väntad oenighet när det kom till diskussion om de kommunala bolagen.Foto: 

I kommunstyrelsen hade Socialdemokraterna föreslagit en tvåårig prövoperiod för kundvalet och Sverigedemokraterna sade nej till att ha med städningen i kundvalet. Men vid gårdagens sammanträde i kommunfullmäktige var samtliga partier överens om beslutet att införa kundval inom städning från 1 september i år och för tvätt och inköp successivt under året.

Två frågor på kommunfullmäktige handlade om kommunala bolag. Där var å andra sidan oenigheten desto större.

Annons

När det gällde överförandet av småbåtshamnarna och turistverksamheten i Smygehamn till Utvecklingsbolaget blev det en diskussion mellan bland andra Eric Samuelson (M), ordförande i tekniska nämnden och Catherine Persson (S), oppositionsråd.

– I tekniska nämnden är vi alla eniga om att det behövs en huvudman för småbåtshamnarna. I dag är det sju olika förvaltningar och nämnder inblandade. Det är sju spelare i orkestern. De spelar olika låtar. Det behövs en dirigent.

Catherine Persson höll med om att det var en rörig situation men ansåg att det vore helt fel att genomföra förändringen just nu.

– Vi håller just på att se över hela nämnds-, förvaltnings- och bolagsstrukturen i kommunen. Då är det fel att fatta beslut om den här delen innan vi ser helheten, menade Catherine Persson.

Efter votering beslöt dock kommunfullmäktige med röstsiffrorna 30 mot 21 att Utvecklingsbolaget ska få ansvaret för småbåtshamnarna och turistverksamheten i Smygehamn.

Eric Samuelson fattade även taktpinnen i nästa ärende som handlade om att bilda ett bredbandsbolag. Eller han fattade rättare sagt en bit fiberoptokabel som han visade upp för kommunfullmäktige.

– Det här är framtiden, menade han och presenterade ett helt nytt förslag där Trelleborg energi AB skulle bli ett moderbolag med underbolagen Fjärrvärme, Elhandel, Bredband och Elnät.

Eric Samuelson poängterade att det bara skulle finnas en styrelse, vilket skulle minska antalet styrelseledamöter. Han yrkade på återremiss för att utreda förslaget.

Catherine Persson begärde ajournering, paus, för att kunna studera det nya förslaget.

Efter betänketiden valde dock S att gå vidare med sitt eget förslag, att bilda ett gemensamt kommunikations- och energibolag. S yrkade också på återremiss, men för att utreda sitt eget förslag.

I voteringen segrade S-förslaget med röstsiffrorna 27 mot 23, en ledamot var inte närvarande.

Ann Gäre
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons