Annons
När våren precis har anlänt kommer de första tecknen på att sommaren är här. I norra delarna av kommunen flyger svalorna.
Trelleborg • Publicerad 19 april 2013
Inte bara en utan två svalor siktades utanför Grönby på fredagen.
Inte bara en utan två svalor siktades utanför Grönby på fredagen.Foto: Mårten Swemark

-En svala gör ingen sommar, men i dag såg jag två, säger Rolf Alwén från Sillesjö gård utanför Grönby när han kontaktar redaktionen på fredagen.

-Svalorna brukar inte komma förrän i maj, det här är tio dagar för tidigt. Men så är det också ovanligt varmt.

Annons

Han är entusiastisk över svalans ankomst men samtidigt känner han sig lurad. Våren kom, sågs och förlorade – i år igen. Men den här gången verkar slaget ha varit ovanligt kort.

-Tyvärr får vi ingen vår, den får ingen tid i år. Det blir sommar direkt, menar Rolf Alwén.

Han får delvis medhåll av SMHI. De senaste tre dygnen har det meteorologiskt sett varit sommartemperaturer i Skåne, men för att sommarens ankomst skall utfärdas krävs att dygnsmedeltemperaturen är minst 10 grader fem dygn i följd och på fredagen nådde kvicksilvret inte riktigt upp till sommarnivå.

I veckan har temperaturen på sina håll i Skåne nått över 20-gradersstrecket. Vid kusterna, bland annat i Trelleborg, har det varit svalare temperaturer.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons