Annons

Ovanligt många fall har gått till åklagare på kort tid

Felmärkta livsmedel i butiker och verksamheter som inte har lokaler anpassade för livsmedelshantering. Det är orsakerna till flera fall som hittills i år har lämnats över till åklagare för prövning.
Trelleborg • Publicerad 30 maj 2011

Miljöförvaltningen i Trelleborg gör cirka 300 livsmedelskontroller per år. Hittills i år har man gjort 152 kontroller och lämnat fyra ärenden vidare till åklagare för åtalsprövning. Under hela fjoråret var det bara ett ärende som gick till åklagare.

– Det är beroende på avvikelsens art och omfattning och hur det sett ut tidigare som avgör om vi lämnar vidare till åklagare, säger livsmedelsinspektör Carl-Erik Kockum.

Annons

Förutom att lämna ärenden för prövning hos åklagaren kan livsmedelsinspektörerna fatta beslut direkt på plats om ett förbud mot att livsmedel släpps ut på marknaden. Det kan exempelvis handla om att en restaurang tvingas stänga direkt för att genomföra åtgärder.

Dessutom kan de lämna beslut om åtgärder mot vite. Nyligen fick en restaurangägare i kommunen ett beslut med vite eftersom städningen av restaurangen vid upprepade tillfällen inte varit tillräcklig enligt miljöförvaltningens bedömning.

Enligt livsmedelsinspektör Lillian Fagerhus sker den största delen av kontrollerna i projektform.

– På så sätt kan vi fokusera lite mer på en sak och sammanställa resultaten, säger hon.

I år har man bland annat tittat extra på märkning av livsmedel och i två butiker har märkningen varit så dålig att ärendena lämnades vidare till åklagaren.

Maria Sällberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons